zondag 20 november 2011

Blends

Blends worden samengesteld uit grain whisky en single malts en worden vaak ondergewaardeerd door veel whiskydrinkers.

Grain whisky:
Gemaakt van diverse granen waaronder ook mais. In een distilleerkolom worden de gefermenteerde granen in enkele uren gedistilleerd naar een alcoholgehalte van meer dan 90%.
Daarna wordt de alcohol terug gebracht naar ongeveer 65% en in eikenhouten vaten opgeslagen voor minimaal 3 jaar.

Single malt:
Gemaakt van 100% gemoute gerst en vervaardigd in potstill ketels (in totaal 10 werkdagen) komt niet hoger dan 70% alcohol.

Blended whisky:
Een blend bestaat grotendeels uit grainwhisky welke op smaak wordt gebracht met single malts.
Goedkope blend bevat natuurlijk niet zoveel single malts als een duurdere en ook de leeftijd van de whisky's zal bepalend zijn voor de prijs van de blend.
Bij sommige blends staat er een leeftijd op de fles, dit betekend dan ook dat de jongste whisky minimaal dat aantal jaren in het vat gerijpt heeft.
Er kan dus ook oudere whisky gebruikt worden om de gewenste smaak te bereiken.
In totaal kan een goede blend naast de grainwhisky wel 30 tot 40 verschillende single malts bevatten.
Waar de masterblender naar streeft is dat de smaak en kleur van een blend altijd gelijk zijn en dus voor de consument herkenbaar.
Blended whisky is erg belangrijk voor de whisky industrie. Zonder blends zouden er ook geen single malts zijn, want van de totale productie van single malts wordt ongeveer 90% in de blends verwerkt.

Regelmatig test de masterblender kleine hoeveelheden (samples) van elk vat wat tot zijn beschikking staat en bepaalt hij of zij wanneer de whisky gebruikt kan worden.
Uiteindelijk gaat de grote klus van het mengen van de diverse whisky's beginnen.
Afhankelijk van het beoogde smaakpalet voegt de masterblender de single malts toe aan de grainwhisky's in een bepaalde verhouding, waarna de blended whisky zijn uiteindelijke smaak en karakter verkrijgt.

Naast blenden whisky's kennen we nu ook de blended malts die op dezelfde manier samengesteld worden maar dan zonder de basis van de grainwhisky's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten