dinsdag 17 januari 2012

Glenlivet 15 year old French Oak Reserve


type whisky: Single Malt 15 jaar, gerijpt op frans eiken
percentage: 40%
kleur: amber, goud
geur: Fris, zacht, mango, cederhout, kaneel
tasting: zacht, mooi contrast met het kruidige van kaneel en peper met de intense aroma`s van het rijpe fruit, in de romige en lange, opwindende afdronk vind je weer die drogende kruidige tonen, die door de rijping op het Franse eikenhout zijn afgegeven.
Afdronk: Lang, drogend, houttonen, veel fruit

Bij The Glenlivet 15 years old maakt men gebruik van selectieve rijping op vaten van nieuw Frans eiken, afkomstig uit de Dordogne. Dit eiken heeft een hoog gehalte aan tannine, wat bijdraagt aan de geur van cederhout. Kennis en vakmanschap van master distiller Jim Cryle zorgen ervoor dat de tonen van het eikenhout niet de overhand krijgen. Het eveneens hogere gehalte aan vanille in combinatie met het elegante en fruitige karakter van The Glenlivet zorgen voor een kruidige, goed in balans zijnde whisky.

THE GLENLIVET DISTILLERY
Het dal van het riviertje The Livet was begin 1800 een uitstekende plaats voor een (illegale) stokerij. Alle ingrediƫnten voor een prima product waren aanwezig. Er was namelijk een overvloed aan goed water, gerst, turf en niet te vergeten... rust!
De ontoegankelijkheid van het gebied zorgde ervoor dat de ongeveer 200 illegale distilleerderijen in die tijd in alle rust aan hun whisky konden werken. De whisky uit dit gebied werd dan ook alom gewaardeerd in heel Schotland. Net als door King George IV, die tijdens zijn bezoek aan Edinburgh vroeg om zijn favoriete whisky uit Glenlivet.
Om het illegaal stoken van whisky te ontmoedigen werd in 1823 een nieuwe wet uitgevaardigd. Het was George Smith die in 1824 als eerste in het dal van The Livet een officiƫle vergunning aanvroeg. Hij noemde zijn whisky The Glenlivet, inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gevraagde single malt whisky's wereldwijd.
Sinds die tijd mogen alleen de whisky's van George Smith The Glenlivet heten.
The Glenlivet betrekt zijn water van Josie's Well, gelegen ten noorden van de distilleerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten