zondag 15 januari 2012

Lagavulin 16 jaar


type whisky: Islay single malt, op eikenhouten vaten gerijpt
percentage: 43%
kleur: amber, goud
geur: turf, sherry, zoet, jodium, zeewier
tasting: in het begin proef je zoet wat daarna direct overgaat in droogte.
Daarna komen de rest van de smaken naar voren: rokerig, medicinaal (fenol), rozijnen, hout, zeewier, fruit, zoet
Afdronk: een lange elegante rokerige finish

Bekijk ook zeker de whisky review over deze Lagavulin van Ralfy,
klik hier voor het filmpje. Het is de moeite van het bekijken waard!

De meeste Whisky Distilleries op Islay, zo ook de Lagavulin distillery,
zijn gelegen aan het water op sommige van de mooiste lokaties op het eiland.
Van oudsher werd veel lading per schip, de toenmalige puffers, aan- en afgevoerd waardoor een aantal distilleries voorzien zijn van een aanlegsteiger.


Tegenwoordig zijn er 12 mensen die tegenwoordig aan het werk in de historische destilleerderij van Lagavulin (opgericht in 1816).
De destilleerderij ligt aan de zuidkust van het eiland rond Port Ellen,
er wordt nog steeds Gaelisch gesproken op het eiland.
Men heeft hier totaal geen haast en neemt voor alles de tijd.
Zo ook voor de 16 jaar oude Lagavulin whisky.


Islay betekent turf, in het westelijke gedeelte van het eiland is enorm veel turf te vinden.
Deze grondstof is dan ook kenmerkend voor de Islay malts, waarvan Lagavulin misschien wel de bekendste is.

In de heuvels boven de destilleerderij begint de bron van de "Solan Lochs", de waterbron waarvan de Lagavulin whisky wordt gemaakt.
Deze bron bevind zich echter op een kustlijn die grenst aan twee naburige destilleerderijen.
Voormalig eigenaar Peter Mackie wilde dit water met niemand delen,
rechten over de waterloop en het omringende land werden fel bevochten destijds.
Door Mackie's doorzettingsvermogen heeft Lagavulin de erfenis van de waterbron weten kunnen te beveiligen.


Het gerst dat gebruikt wordt om Lagavulin te destilleren wordt gemout bij Port Ellen en heeft een sterk turfachtig aroma, dat wel 20x sterker is dan het turfaroma van een typische Speyside, Gragganmore bijvoorbeeld.
Gisting van het gerst is een langzaam proces.
Tussen de 55 en de 75 uur is er nodig om de volle turfsmaak te verkrijgen aan het lokaal gemoute gerst.

In de vier destilleerketels van Lagavulin gaat deze turfachtige wort en wordt vervolgens de tijd gegeven die het verdient.
Lagavulin heeft het langzaamste distillatie proces van een Islay malt.
Ongeveer vijf uur voor de eerste distillatie en meer dan negen uur voor de tweede is de norm.
Men zegt dat deze lange destillatie Lagavulin zijn karakteristieke ronde smaak geeft die door de liefhebbers zo geprezen wordt.

Er wordt niet gehaast op het eiland Islay, zo ook niet bij Lagavulin.
Na zestien ongehaaste jaren te hebben gelegen in Europees eiken vaten is het tijd om te bottelen.
In deze 16 jaar heeft het genoten van de ademhaling van de zee-zoute lucht van Islay.


Lange fermentatie, lange distillatie en een lange rijping zorgen samen ervoor dat Lagavulin haar lange, rijke, turfachtige karakter ontwikkelt.

Het is een geest die graag de tijd neemt.
Dat is waar een echte Islay malt whisky voor staat!




Lagavullin, een whisky die elke whiskyliefhebber standaard in huis moet hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten