donderdag 9 februari 2012

Compass Box Hedonism


type whisky: Blended graan whisky, geen toegevoegde kleurstoffen, non chill filtered
percentage: 43%
kleur: licht goud
geur: Rijke, aanlokkelijke whisky, geurend naar vanille, banketbakkersroom en kokosnoot.
tasting: zoet, vanille, toffee, kokosnoot
Afdronk: een erg lange zoete elegante afdronk
Whiskyvaten: Wood100% first-fill American oak vaten of American oak Hogsheads

Om de Hedonism blend te maken wordt uitsluitend whisky's gebruikt van de merken Cameron Bridge en Carsebridge and Cambus met leeftijden variërend tussen de 14 en 29 jaar.

John Glaser, de oprichter van Compass Box, ziet zichzelf als een traditionele blender,
om van verschillende (malt)whisky's van diverse leeftijden originele en bijzondere nieuwe whisky's te creëren. Hij wordt dan ook geïnspireerd door de blending pioniers uit het begin van de 19de eeuw. De huisstijl van Compass Box is het best te omschrijven als complex, zacht en met een zoete, niet te droge afdronk.

Hedonism is een vaak in de prijzen gevallen schotse graan whisky en wordt maar één of twee keer per jaar gebotteld, afhankelijk van de verkrijgbaarheid van de vereiste zeldzame oude whiskyvaten.


Zeldzaam, oude schotse graan whisky:
Tegenwoordig is het zeldzaam om nog een 100% gebottelde graan whisky tegen te komen, zelfs in Schotland!
Zo’n 100 jaar geleden waren 100% graan whiskymerken nog zeer gebruikelijk,
deze zijn in de loop der tijd overgenomen door de grotere whisky merknamen.
Het werd steeds populairder om graan whisky’s met malt whisky’s te blenden,
vandaar dat een 100% graan whisky vandaag de dag een zeldzaamheid is geworden.

Voor Hedonism worden uitsluitend whiskyvaten gebruikt die voldoen aan het juiste smaakprofiel, vanwege de schaarste aan deze vaten wordt er maar één of twee keer per jaar gebotteld.

De combinatie van hoge kwalteit graan whisky’s en hoge kwaliteit Amerikaans eiken vaten zorgt voor een verbazingwekkend resultaat!

John Glaser, Whiskymaker:
Compass Box is het label van het blend-genie John Glaser.
Glaser richtte Compass Box op in het jaar 2000. De whisky’s onder dit label zijn het resultaat van een – vaak complex – blendproces.

Whisky’s van verschillende distilleerders, leeftijden en granen worden vermengd, eventueel extra gerijpt op allerlei types vaten, om uiteindelijk een origineel eindproduct te genereren. Bedoeling is dat het resultaat meer is dan gewoon de optelsom van de delen. In Glaser’s creaties speelt het hout, en dan bedoel ik zowel het type vat, de houtsoort en de historiek van het vat, een belangrijke rol.

Toen hij Compass Box uit de grond stampte, kon John terugvallen op een jarenlange ervaring bij enkele grote whiskyhuizen. Deze ervaring resulteerde in een sterk ontwikkelde geur- en smaakzin, welke hij nu ten volle benut. En met succes, zijn bottelingen hebben immers al meerdere prijzen weggekaapt.

Bekende realisaties zijn Oak Cross, Peat Monster en Asyla uit de Signature reeks en Hedonism en Canto Cask uit de Limited release reeks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten