woensdag 29 februari 2012

The Famous Family - The Famous Grouse


Mijn allereerste kennismaking met whisky weet ik nog goed, ik weet niet meer welke whisky het was maar ik vond het maar wat smerig...
The Famous Grouse daarentegen vond ik wel lekker, deze is lekker zacht van smaak, dat herinner ik mij nog.
Whisky moet je leren drinken en het heeft even geduurd voordat ik whisky echt leerde waarderen.

Onlangs kwam ik in contact met Sietse Offringa, Nederlands Whisky Ambassador
van o.a. The Famous Grouse, Highland Park en The Macallan.
Ik vertelde hem mijn verhaal over dit blog en kreeg een mooie geschenkverpakking van The Famous Family met daarbij een informatiepakket toegestuurd, Sietse, bedankt!
Tijd om eens goed kennis te maken met dit geweldige whiskymerk!


Over The Famous Grouse:
The Famous grouse is de nummer één premium blended whisky in Nederland en Schotland en met recht de trots van de Schotten!

Het merk ‘The Famous grouse’ ontstond in 1896 en de whisky was bedoeld voor de adel die in de omgeving kwamen jagen en vissen. De opvallende ‘red grouse’, een zeldzame inheemse vogelsoort die alleen in Schotland voorkomt, siert vanaf het ontstaan van deze whisky het etiket.


Alleen de beste single malts:
Nergens in de whiskyindustrie worden betere single malts gebruikt dan voor The Famous Grouse.Twee van de bekendste single malts die hierin gebruikt worden zijn The Macallan en Highland Park.

Over de destilleerderij:
The Famous grouse Finest wordt geproduceerd door Matthew gloag & Son en is al ruim tweehonderd jaar een gerespecteerde naam in de wereld van Scotch whisky.
Matthew gloag & Son is de enige producent die lokale tradities trouw bleef. De distilleerderij is nog steeds gevestigd op de oorspronkelijke locatie in Perth, in het zuiden van de Schotse Highlands.


Speciale vaten:
The Famous Grouse maakt gebruik van speciale vaten. elk vat wordt geselecteerd op kwaliteit en individueel karakter, want hout is van groot belang bij de productie van superieure whisky. De vaten van The Famous grouse zijn bourbonvaten uit de verenigde Staten en met de hand geproduceerde sherryvaten uit het Zuid-Spaanse Andalusië.


Vakmanschap van de Master Blender:
Waar komt de verfijnde smaak van The Famous Grouse vandaan? De kracht is een geheim recept en het vakmanschap van de Master blender waarmee de ingrediënten worden gekozen: Speyside-, highland- en Islaymalts en grain whisky’s worden geblend tot een onovertroffen whisky.
Zes generaties familietraditie, de bekendste malts, het vakmanschap van de Master blender en de beste vaten maken The Famous Grouse tot de meest geliefde whisky in Schotland en ver daarbuiten.The Famous Grouse Finest
The Famous Grouse Finest is een blended Scotch whisky die bestaat uit een mélange van wel 30 verschillende malt en grain whisky’s. De toepassing van kwalitatieve single malts als Highland Park en The Macallan maakt The Famous Grouse Finest een top blended Scotch whisky met een zachte en ronde smaak.

type whisky: Blend
percentage: 40%
kleur: helder goud
geur: mild, licht turfachtig
tasting: Zacht en rond, moutige zoetheid, malt karakter
afdronk: gemiddeld
The Snow Grouse
The Snow Grouse is de enige Scotch whisky die in het vriesvak thuis hoort! Deze whisky kun je het beste ijskoud (-17 ̊c) drinken. als je The Snow Grouse drinkt dan ervaar je de nieuwe smaak en structuur van de whisky met een vleugje vanille die ‘smeuïger’ is dan je gewone glas whisky.

type whisky: Blend
percentage: 40%
kleur: licht goudgeel
geur: mild
tasting: lichte, delicate, vanille zoete whisky, uniek zachte smaak
afdronk: kort en zacht
The Black Grouse
The Black Grouse (Tetrao Tetrix) is een verre familie van de red grouse (lagopus lagopus Scotica).
Net zoals The Black Grouse familie is van The Famous Grouse.
The Black Grouse is een unieke blend van The Famous Grouse en een aantal Islay malt whisky’s. Al bij de eerste slok zul je aangenaam verrast zijn door de rijke turf invloeden van deze Islay malt whisky’s. uiteraard ontbreekt de, voor The Famous Grouse zo kenmerkende, zachte smaak niet.

type whisky: Blend
percentage: 40%
kleur: helder goud
geur: mild, licht turfachtig
tasting: zachte en zoete smaak, cacao en specerijen
afdronk: lang, rokerig en toch zacht

2 opmerkingen:

 1. Hey,

  leuk stukje over the Famous Grouse, en de geschiedenis ervan! Het is inderdaad echt een mooie blend, die ik zelf best mooi in balans vind. Ze doen leuke dingen met hun finishes: op het moment siert een prachtige sherry finish bij mij de drankkast en dat is echt een kadootje aan jezelf, om daar een kleine dram van te drinken bij een goed gesprek.

  Succes met je blog verder!
  Groet,
  Jasper

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Jasper, bedankt voor je bericht!
  The Famous Grouse is inderdaad mooi in balans en altijd lekker.
  Ik had al gezien dat ze nog meer whisky's hebben met een aantal finishes, die ga ik vast ook nog eens proberen!

  Groet,
  Freek

  BeantwoordenVerwijderen