maandag 20 februari 2012

Glenfiddich 15 jaar Solera Reserve


type whisky: single malt, eerst gerijpt op eikenhouten vaten, daarna in sherry vaten en tenslotte in een groot solera vat
percentage: 40%
leeftijd: 15 jaar
kleur: goud
geur: chocolade en turfachtig met honing en vanille
tasting: olieachtig, mooie diepe, warme aroma’s en fruitig (peren), kruidig en lichte tinten van chocolade met een terugkerende warme kruidige afdronk.

Glenfiddich 15 years old Solera Reserve wordt volgens een uniek proces, anders dan volgens de Schotse traditie gemaakt. De malt laat men minstens 15 jaar rijpen, eerst op nieuwe eikenhouten vaten en dan op sherry vaten, daarna wordt de maltwhisky overgestoken op een enorm groot solera vat, dat men altijd voor de helft gevuld laat.
Na de “mariage” gaat de maltwhisky nog enkele maanden op kleine solera “tuns” voor de eindrijping. Glenfiddich 15 years Solera Reserve is zodoende een uniek product en het ontdekken waard.


Over Glenfiddich:
De Glenfiddich distilleerderij heeft twee stillhouses waarin tien wash stills en twintg spirit stills staan. De vierentwintig washbacks zijn van Oregon pine. Er worden hier zelfs twee mash tuns gebruikt en voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk bourbonvaten en zo’n 10% sherry vaten. De vaten worden in eigen kuiperij gerepareerd en er is ook een kopersmid in dienst voor het maken van nieuwe en onderhouden van de oude stills. Glenfiddich betrekt zijn water voor de bereiding van whisky uit een waterbron nl. de Robbie Dubh, wat “Zwarte Robert” betekent en om de condensors te koelen gebruikt men water uit de rivier de Fiddich. Zo’n 90% van de productie wordt als single malt verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten