maandag 20 februari 2012

Glenlivet 12 jaar


type whisky: single malt, gerijpt op eikenhouten vaten
percentage: 40%
leeftijd: 12 jaar
kleur: helder en intens goud
geur: heerlijke aroma’s van rijpe peer, zachte appels, druiven en een hint van exotisch fruit (gesuikerde ananas). Eveneens aroma’s van acacia, vanille en een hint van noten.
tasting: zijdezacht, soepel en aroma’s van witte perzik, peer en een hint van ananas. Eveneens aroma’s van bloemen en amandelkoekjes.
afdronk: tonen van noten, vanille, marsepein en licht gekruid

Een klassieke Whisky uit de Speyside die niet voor niets omschreven wordt als
‘The Single Malt that started it all’.
Uit de Glenlivet-serie is de 12-jarige Single Malt het meest verkocht. Het is een hele toegankelijke malt met een milde, zachte fruitige smaak en wat sherry en honing. In de afdronk is hij wat droger.
Voor de beginnende whiskydrinker is het een uitstekend instap-model.

The Glenlivet whisky’s rijpen op eikenhouten vaten (voornamelijk Amerikaans eiken)
welke voorheen Bourbon bevatten. De invloed van de Bourbon zorgt voor aroma’s van kokosnoot en vanille en voor een gouden gloed aan de whisky.


The Glenlivet (Speyside) is eigenlijk de eerste officiële Schotse Single Malt, nadat de distilleerderij in 1823 een vergunning kreeg, dit tot ongenoegen van de illegale stokers.
Zij probeerden de distilleerderij in brand te steken, alleen eigenaar George Smith wist dit te voorkomen m.b.v. 2 pistolen, welke tentoongesteld liggen in het moderne bezoekerscentrum. De distilleerderij was nog immer familiebezit tot het in 1977 aan Seagram werd verkocht. Tegenwoordig is The Glenlivet (zij zijn de enige die zich The mogen noemen) een van ’s-werelds meest verkochte Single Malts,
voornamelijk in de V.S.

De Glenlivet destilleerderij:
Het dal van het riviertje The Livet was begin 1800 een uitstekende plaats voor een (illegale) stokerij. Alle ingrediënten voor een prima product waren aanwezig. Er was namelijk een overvloed aan goed water, gerst, turf en niet te vergeten... rust! De ontoegankelijkheid van het gebied zorgde ervoor dat de ongeveer 200 illegale distilleerderijen in die tijd in alle rust aan hun whisky konden werken. De whisky uit dit gebied werd dan ook alom gewaardeerd in heel Schotland. Net als door King George IV, die tijdens zijn bezoek aan Edinburgh vroeg om zijn favoriete whisky uit Glenlivet. Om het illegaal stoken van whisky te ontmoedigen werd in 1823 een nieuwe wet uitgevaardigd. Het was George Smith die in 1824 als eerste in het dal van The Livet een officiële vergunning aanvroeg. Hij noemde zijn whisky The Glenlivet, inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gevraagde single malt whisky's wereldwijd. Sinds die tijd mogen alleen de whisky's van George Smith The Glenlivet heten. The Glenlivet betrekt zijn water van Josie's Well, gelegen ten noorden van de distilleerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten