woensdag 21 maart 2012

Jura Prophecy - Ilse of Jura Single Malt Scotch Whisky


type whisky: Single Malt, zwaar geturfd
percentage: 46%
kleur: amber goud
geur: Teerachtige rook, gevolgd door hints van nootmuskaat en zoethout
smaak: Krachtig aroma van turfrook, vers kaneel en kruidige ziltigheid, gevolgd door hints van zoethout en nootmuskaat
afdronk: redelijk lang, turf, kruiden en kaneel

Isle of Jura Prophecy is geinspireerd door het ware verhaal van de oude wijze ziener die de ondergang voorspelde van de roemruchte Clan Campbell die begin 1700 het eiland regeerde.

De Prophecy heeft geen koude filtering ondergaan.
Prophecy is gemaakt van een selectie oude en zeldzame Jura whisky's.

Jura stuurde ons deze sample om te gebruiken voor deze review waarvoor dank!
Toen we de geur van deze whisky voor de eerste keer opsnoven wisten we het al, dit is iets bijzonders... Als je van turf en rook houdt dan is dit een absolute aanrader!
Wij vonden hem geweldig in ieder geval!Over de distilleerderij:
Het eiland Jura is één van Schotlands mooiste, maar wellicht het minst bekende eiland. Het eiland is in grootte het vierde eiland van de Hebriden voor de westkust van Schotland. Jura betekent in het Oud-Noors: ‘Eiland van het Edelhert'.
Naast een hotel, enkele boerderijen en landgoederen is de gelijknamige distilleerderij de enige industrie. Op het eiland wonen niet meer dan 200 mensen. De grootste groep bewoners zijn echter edelherten, waarvan er zo'n 5.000 op het eiland leven.


De distilleerderij is gelegen in het dorpje Craighouse aan de zuidkust van het eiland. Toegang tot het eiland heeft men door met de ferryboot vanaf het eiland Islay
de zee-engte over te steken. Een eenbaansweg leidt dan naar het dorp.Een stukje geschiedenis:
Het distilleren op het eiland Jura gebeurde reeds in de middeleeuwen in een kleine grot vlakbij de huidige distilleerderij. Laird Archibald Campbell bouwde in 1810 een grotere distilleerderij. Het is hiermee één van de oudste van Schotland. In die tijd produceerde men een typische turfachtige malt whisky, volstrekt anders dan de whisky die men er tegenwoordig maakt. De distilleerderij werd aan verscheidene mensen verpacht. In 1875 kwam de distilleerderij in handen van James Ferguson, die in 1884 tot uitbreiding besloot om zodoende de productie capaciteit te verhogen tot zo'n 250.000 liter per jaar.

Later, rond het jaar 1900, besloot hij, na een ernstig meningsverschil met de toenmalige Laird Colin Campbell, de distilleerderij volledig te ontmantelen en alle machinerie te verkopen. Het leek het definitieve einde van de whisky van het eiland Jura.

Het was pas in 1950, toen enkele rijke inwoners besloten de distilleerderij opnieuw op te bouwen op de plaats waar nog slechts een ruïne stond. Men deed dit voornamelijk om voor de eilanders werkgelegenheid te creëren. Er werden distilleerketels geïnstalleerd die een whisky zouden produceren met het karakter van een Highland malt.
Op 26 april 1963 vond de opening plaats en een kwart van de mannelijke arbeiders kon aan de slag bij de distilleerderij.

Klimaat op Jura:
Palmbomen in Schotland? Bezoekers die voor de eerste keer het eiland aandoen zullen met verbazing ontdekken dat er op het eiland palmbomen staan. Dit komt omdat er op het eiland sprake is van een uniek microklimaat. Ook heeft vanuit het zuiden de golfstroom van de Atlantische oceaan zijn invloed.


De Jura whisky range:
Jura single malt whisky bereikt zijn volle ontwikkeling na een zorgvuldig bepaalde rijpingsperiode in eikenhouten fusten. Het milde klimaat, het zachte water uit de diverse bronnen en het omringende zeewater bepalen het karakter van deze malt. Jura kenmerkt zich door de bleekgouden kleur van gerst, is lichtvoetig met de zachtheid van ware West-Highland malt en heeft een zacht zilte smaak met een lichte toon van turf. Naast de 10 jaar oude Jura is er nog de voortreffelijke 16 jaar oude en de trots van Jura; de 21 jaar oude.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten