woensdag 14 maart 2012

Wemyss Malts


Onlangs kwam ik in contact met de onafhankelijke whisky bottelaar Wemyss Malts (spreek uit als "Weems").
Het creëren van de Wemyss reeks van malt whisky's komt voort uit vele jaren ervaring in het produceren van zeer goede kwaliteits wijnen, dit gecombineerd met de
familie passie voor whisky.

Als onafhankelijke bottelaar koopt men vaten van distilleerderijen, waarvan sommigen voor een beperkte tijd of voorgoed gesloten zijn. De onafhankelijke bottelaars laten de vaten voor een onbepaalde tijd verder rijpen, bottelen de whisky en verkopen vervolgens de flessen met hun eigen etiket.

Wemyss stuurde mij een setje whisky's om eens uitgebreid te nosen & tasten,
er zaten zelfs twee single casks bij!


De namen van de Wemyss Malts whisky's komen voort uit de betreffende geuren en smaken per whisky. Zo wordt elke botteling opnieuw geïdentificeerd en een unieke naam gegeven.


"Spice King"
type whisky: Blended Malt van 12 jaar oude Island malt whisky's
percentage: 40%
kleur: amber
geur: kruiden, met achterin wat turf en een beetje peper
smaak: De kruidige gepeperde smaak komt naar voren gepaard met de smaak van appels en kaneel en gaat over in een lange rijke afdronk.


"Lemon Grove"
type whisky: Single Cask, Single Speyside Malt, Vintage 1989, gebotteld in 2011, Oplage: 371 bottles, niet gekleurd
percentage: 46%
kleur: bleek goud
geur: de neus van deze Cragganmore cask is rijk, vol met complexe aroma's van kruiden en citrusvruchten
smaak: in het begin citroen en ietwat mint wat vervolgens over gaat in een romigheid die doet denken aan citroentaart met een lekkere lange afdronk. De toevoeging van een beetje water versterkt de romige citrus smaak


"Honey Spice"
type whisky: Single Cask, Single Islay Malt, Vintage 1991, gebotteld in 2011, Oplage: 743 bottles
percentage: 46%
kleur: mahonie
geur: Deze sherrycask gerijpte Bunnahabhain heeft een onmiddelijke neus van leer, sandelhout en verse stroperige honing
smaak: Dit is een echte robuuste whisky voor in de winter,
met smaken van gezouten noten, kruiden en gestoofd fruit met ook hier wederom een heerlijk lekkere lange afdronk


Over Wemyss:
Wemyss Malts is eigendom van de Wemyss familie uit Schotland,
zij bewonen sinds het jaar 1300 het kasteel Wemyss.
Het kasteel bevind zich bovenop een rotspartij met aan de achterkant
uitzicht op Edinburgh.



De naam "Wemyss" komt van het gallische woord "uaimh" wat "grot" betekend.
In deze rotspartij is een grottenstelsel, die vroeger werd gebruikt als schuilplaats
voor de christelijke missionarissen.
Het motto van de Wemyss clan is "je Pense" wat "ik denk" betekend.
Hieronder een afbeelding van de clan en de bijbehorende tartan:



Het was John Haig die in het begin van de 19e eeuw de eerste destilleerderij bouwde
op het Wemyss landgoed.
Tot op de dag van vandaag wordt gerst van het landgoed Wemyss geprezen door de toonaangevende Schotse destilleerderijen.

Nosing Panel:
Wemyss Malts kiest de beste whiskyvaten die er zijn, hier is zelfs een speciaal "Nosing Panel" voor opgezet.
Het strikte selectieproces beperkt het aantal geschikte whiskyvaten, vandaar dat er ook altijd maar een beperkte oplage van de betreffende whisky wordt gemaakt.
Uit de reeds geselecteerde vaten wordt dan weer een selectie gemaakt welke er gebruikt worden voor de blended whisky's en welke voor de Single Cask range.

De voorzitter van dit Nosing Panel is niemand minder dan Charlie Maclean, schrijver van 8 boeken over whisky en "Keeper of the Quaich" in 1992 van de Scottish Malt Whisky Society. Zijn passie is single cask malts.


Het is goed om te zien dat er onafhankelijke bottelaars zijn die met zoveel kennis en liefde voor hun vak de mooiste whisky's maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten