maandag 30 april 2012

Glengoyne 10, 17 en 21 jaarGlengoyne Single Highland Malt Whisky is gemaakt van 100% puur Highland water en uitsluitend 1e klas gerst. Het unieke van Glengoyne is dat bij het mouten van de gerst geen turf wordt gebruikt, waardoor alle delicate smaaknuances volledig tot hun recht komen. De typische huisstijl van dit whisky merk kenmerkt een bijzonder zachte malt whisky met hints van eiken en appel. Het heeft een fijn aanhoudende maltsmaak met een fruitig, noot-achtige, lange zuivere finish.

Glengoyne is de meest zuidelijk gelegen distilleerderij in de Highland regio van Schotland en ligt exact op de grens tussen de Highlands en de Lowlands. Grappig is dat de whisky wordt gestookt in de Highlands en wordt gerijpt in de Lowlands. Tussen de stokerij en de opslagplaats ligt enkel een weg, deze weg vormt de grens tussen de Highlands en de Lowlands.

Ik kwam in contact met de Glengoyne distilleerderij en vertelde over mijn whiskyblog. Ze waren direct enthousiast en stuurden mij een drietal mooie whisky miniaturen om te gebruiken voor deze whiskyreview. Een 10, 17 en een 21 jaar oude whisky:

"Glengoyne 10 jaar"
type whisky: Single Malt
percentage: 40%
kleur: vol goud
geur: fris en zacht, fruitig met mout en sherry tonen
smaak: zuiver, rond en zoetig, aangename fruitigheid met zachte aroma's van honing en zoetheid

"Glengoyne 17 jaar"
type whisky: Single Malt
percentage: 40%
kleur: licht goud
geur: zacht, rijp, warmte van het hout, fruit van appel en sherry tonen
smaak: rijk, vol aroma's van het hout, aangename fruitigheid met honing en een lange intense afdronk"Glengoyne 21 jaar"
type whisky: Single Malt
percentage: 43%
kleur: vol koper
geur: frisse tonen van rode appels, toffee met aroma’s van sherry en rozijnen en kruidige appeltaart
smaak: veel aroma’s van sherry, honing en tonen van het eikenhout. Op het eind lichte tonen van kaneel. De afdronk is lang met aroma’s van sherry, rozijnen met kruidige warme en iets drogende tonen


Men hanteert een mooie levensvisie bij Glengoyne:
"A slower pace of life, we never rush anything here and neither should you"
Simpel vertaald: neem de tijd en geniet!
Dit geldt natuurlijk ook voor de mooie whisky's van dit prachtige whiskymerk.Over de distilleerderij:
De naam Glengoyne komt van "Glen Guin" ofwel "Glen of the wild geese".
De distilleerderij bevindt zich in een beboste vallei, dicht bij een klein riviertje dat Loch Lomond binnen stroomt. De zuidelijke ligging brengt een milder klimaat met zich mee, wat bijdraagt aan zachte, lichte smaak.

De distilleerderij is het hele jaar geopend voor rondleidingen, tastings, masterclasses en speciale events.
Ze ligt iets ten noorden van Glasgow en vlakbij Loch Lomond en wordt vaak geprezen als Schotland's mooiste destilleerderij.

Opgericht: 1833
Gebied: Western Highlands
Eigenaar: Ian McLeod
Status: in gebruik
Capaciteit: 1,1 miljoen liter per jaar
Uitrusting: 1 wash stills, 2 spirit stillsDeze traditioneel, hard werkende distilleerderij bestaat sinds 1833. Vandaag de dag zet de traditie zich voort en heeft men een unieke selectie van veel in de prijzen gevallen Single Highland Malts, Single Casks en Special Vintages.

Het destillatie proces bij Glengoyne gaat langzamer dan bij menig andere distilleerderij.
(ongeveer 1/3 van de normale snelheid)


De eikenhouten whiskyvaten worden ook op een lager tempo geprepareerd.
De vaten worden eerst twee jaar gedroogd in de Spaanse zon waarna ze gevuld worden met Oloroso sherry en nog eens 2 jaar staan. Daarna worden ze pas gevuld met de whisky van Glengoyne om vervolgens nog eens een paar jaar rustig te rijpen.


Glengoyne heeft een rijke historie...
De plaatselijke historicus Guthrie Smith schreef in 1886 dat "iedere morgen de rook van de 13 distilleerketels al vroeg te zien was in de omgeving". Onder de wijde hoepelrokken van de meisjes uit de streek werd de illegaal gestookte Glengoyne gesmokkeld naar Glasgow, 15 mijl ten noorden van Sterlingshire. In 1876 kocht de jonge onderneming Lang Brothers Limited de Glengoyne Distillery van de oprichter George Connell die destijds de distilleerderij begon en het omringende land kocht. Hij bouwde er ook een magazijn, wat heden ten dagen nog altijd wordt gebruikt. Bij de overname door Lang Brothers bleef de whisky zijn unieke karakter behouden dankzij de traditionele manier van distilleren. Dit bleef ook het geval toen later het eigendom overging naar de Edrington Group in 1960 en naar de onafhankelijke familiebedrijf Iam Macleod Distillers Ltd in 2003. De distilleerderij is immer in Schotse handen gebleven en de tradities worden nog altijd voort gezet. De wisselingen van de eigendom hebben nauwelijks iets veranderd aan deze unieke malt; de traditionele procedures over zijn gegaan van generatie op generatie om deze subtiele, complexe whisky te creƫren waarin alle delicate smaakelementen zichzelf naar believen kunnen uitten.

In het jaar 1833 werd er een distilleerderij die bekend was onder de naam Burnfoot of `Burnfoot of Dumgoyne', als enige van dertien lokale illegale distilleerderijen gelegaliseerd. Burnfoot kwam in handen van drie opeenvolgende eigenaren tot Lang Brothers Ltd uit Glasgow het bedrijf in 1876 overnam. In dat jaar werd de naam veranderd in Glen Guin. In 1905 gaf men de huidige naam Glengoyne aan de distilleerderij.

Door ruimtegebrek werden de moutvloeren al in 1910 verwijderd, waarna de mout elders gekocht werd. Om dezelfde reden moest de filling-store verplaatst worden naar de andere kant van de weg, waar zich ook de warehouses bevinden. Omdat deze weg (de A81) vrij druk is, werd er een pijpleiding onder de weg gemaakt om de new spirit direct van de distilleerderij naar de filling-store te pompen.

Lang Brothers werd in 1965 onderdeel van Robertson & Baxter Ltd en een jaar later werd de distilleerderij verbouwd. Men vergrootte toen onder andere het aantal stills. In april 2003 werden de Glengoyne-distilleerderij en het blended whisky-merk Langs verkocht aan Ian Macleod. Dit bedrijf is onder andere ook bekend van het onafhankelijke bottelaarslabel Chieftain's.

1 opmerking: