donderdag 17 mei 2012

GlenDronach Allardice 18 jaarType whisky: Speyside Single Malt
Percentage: 46%
Kleur: diep donker goud
Neus: zoete aroma’s van fudge, fruit compote en appelschillen. Mout- en nootachtige tonen, vers gemaaid gras, walnoten. Tonen van natte aarde en oude rozen
Smaak: rijke heerlijke sherry tonen, chocolade, koffie, fruit, frambozen, geroosterd brood
Finish: middellange afdronk met aanhoudende sherry en frambozen tonen

De beroemde 18-jarige “Allardice" is na de 12-jarige "Original" en de 15-jarige "Revival" de derde uit de serie uitgebrachte whisky van het GlenDronach kernassortiment.
Deze bijzondere sherried single malt is gerijpt in de beste Spaanse Oloroso sherry vaten, gebotteld op 46% en is niet chill filtered en natuurlijk van kleur.


De officiële tasting notes van deze 18-jarige Allardice zeggen dat dit een zeer bijzondere single malt is die je niet snel zult vergeten!
Aan mij de taak om deze uitspraak eens (letterlijk) tot op de bodem uit te zoeken!
(It’s a dirty job…)

En ja, het is inderdaad een bijzondere whisky waarbij de sherry- en frambozentonen heerlijk blijven hangen.
Een lekkere whisky om bijvoorbeeld 's avonds bij ondergaande zon van te genieten na een warme zomerdag, dus laat die zomer maar komen!

The GlenDronach dankt zijn karakter aan een combinatie van zelfgemoute gerst,
turf en water uit de Highlands. Vroeger werden alleen sherry vaten gebruikt, nu worden zowel sherry als bourbon vaten gebruikt.


Over de distilleerderij:
De GlenDronach distilleerderij is gebouwd op de oever van de Dronach Burn in de vallei van Forque wat ligt tussen Aucharnie en Inverurie, rijdend van Aberdeen, oostelijk van het plaatsje Huntley, net even buiten de Speyside.
De naam GlenDronach betekent "vallei van de Dronach", daar de distilleerderij de naam heeft gekregen van het langsstromende riviertje de Dronach. De GlenDronach distilleerderij werd gebouwd in 1826 door James Allerdes, een zoon van een rijke grondbezitter aldaar. Door verwaarlozing en slecht beleid ging het snel bergafwaarts met de distilleerderij, die in 1837 zelfs totaal afbrandde.
Na herbouw van de distilleerderij door Walter Scot en na vele doorverkopen, werd het bedrijf in 1960 verkocht aan Teacher's en in 1976 aan Allied Breweries.
De distilleerderij werd in 1995 in de mottenballen gelegd en in 2008 weer heropend.
Deze GlenDronach 18 years old is de gloednieuwe versie van GlenDronach’s eigenaar, de Benriach Distillery, die onder de bezielende leiding van Billy Walker’s management de distilleerderij verbouwd en weer geopend heeft.


Bij de GlenDronach distilleerderij is er sinds de bouw niet zo erg veel veranderd.
De twee wash stills en de twee spirit stills werden tot aan de sluiting nog met kolen gestookt. Er staan negen van Oregon pine gemaakte washbacks. Het vuur om de mout te drogen wordt in de kiln gestookt van turf wat in de directe omgeving gestoken wordt.
Voor de rijping gebruikt men zowel nieuwe als gebruikte sherry-en bourbon vaten.
Voor de productie van de spirit en ook voor het inweken van de gerst bij de moutproductie betrekt men het water uit een waterbron: "The Source" genaamd.
Deze bron ligt zo'n 6,5 kilometer ten oosten van de distilleerderij.
Voor het koelen van de condensors pompt men water uit de Dronach Burn.
Het gebied rond de distilleerderij is een prachtig landschap, met bergen aan de horizon. Er staan in de omgeving de prachtigste huizen en kastelen van Schotland.
Bezoekers van GlenDronach worden beloond met een uitzicht, dat sinds de oprichting van de distilleerderij niet veranderd is: boerenland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten