dinsdag 29 mei 2012

Highland Park Drakkar


Type whisky: Islands Single Malt, sherry cask
Percentage: 40%
Kleur: amber
Neus: in eerste instantie een notengeur gevolgd door sinaasappel, citrus, rozijnen
en pruimen met het klassieke vleugje rook. Verder gedroogd fruit en sherry
Smaak: Enorm fruitig met kersen, sinaasappel en honing
Finish: de finish is licht droog met een vleugje rook, mooi in balans en langdurig

Drakkar is gerijpt in spaanse eiken sherry casks.

Een "Drakkar" is het bekende lange Vikingenschip welke werd gebruikt als oorlogsschip. Gemaakt voor de koningen stonden zij symbool voor de scandinavische kracht en onverschrokkenheid. Deze schepen stonden in hoog aanzien bij de Vikingen.


Deze onlangs gereleasde nieuwe Highland Park whisky is geïnspireerd door het Vikingen erfgoed van de Orkney eilanden en treedt in het spoor van de reeds eerder op de markt gekomen Highland Park Leif Eriksson whisky.

Leif Eriksson was een Noorse ontdekkingsreiziger die wordt beschouwd als de eerste Europeaan die (bijna 500 jaar eerder dan Christoffel Columbus) per Drakkar voet zette op Noordamerikaanse grond.

Highland Park heeft haar Drakkar whisky vooralsnog alleen te koop aangeboden via "travel retail" (luchthavens en andere online tax-free winkels) als symbool voor het begin van een grote reis.


Over de distilleerderij:
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park.
In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand.


Klik hier voor de officiële tasting notes van Drakkar door Gerry Tosh,
global marketing manager van Highland Park.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten