zondag 20 mei 2012

Nosing & Tasting: Speyside

Vrijdag 18 mei was het weer tijd voor een mooie N&T bij de Whiskykoning den Bosch.
Samen met 2 vrienden besloten we vroeg de trein naar den Bosch te nemen om niet te laat te komen. Na twee eerdere N&T's daar wisten we dat het weer wat speciaals zou gaan worden, mooi verzorgd op een mooie locatie en een hele leuke presentatie door whiskykenner en eigenaar Rob Stevens!
Rob had zelfs zijn schots geruite blouse aangetrokken.
Dit keer stonden er 6 mooie Speyside whisky's op het menu die ons kennis moesten laten maken met de lente.

Een Speyside whisky kenmerkt zich als een elegante, complexe en bloemige whisky.
De Speyside beslaat het noordoostelijke gedeelte van de Highlands en concentreert zich rondom de vruchtbare valleien rondom de rivier de Spey. Doordat hier het graan in overvloed groeit, bevindt zich in Speyside meer dan de helft van de ongeveer 90 werkzame distilleerderijen. Er groeit ook voldoende hout waardoor er minder turf nodig is om de mout te drogen. Bloemige tonen in de malts krijgen meer de kans om op te vallen.


We werden om 20.00 uur ontvangen in de King's Room, in deze ruimte staat een lange houten tafel met daaromheen een paar wanden helemaal vol met whisky,
een heuse schatkamer!
In de hoek pronkt een antiek engels whisky kabinet met daarin zeldzame en oude whisky's, de "snoepjes" zoals Rob ze noemt.



Zoals altijd was het weer erg leuk, leerzaam en vooral erg lekker!
Rob had nog een verassing voor ons in petto want na de 6 te proeven whisky kwam er een 7de op tafel!?
Die stond toch niet op het menu, wat krijgen we nou??
Hij wilde ons kennis laten maken met een Speyside whisky zoals deze vroeger werd gemaakt.
Het was een uitgave van the Balvenie, uit mei 1979, speciaal gebotteld voor The Scotch Whisky Society.
Deze whisky was werkelijk het toppunt van de avond, cask strength (59,8%),
een licht gouden kleur met een hele mooie neus en een smaakexplosie in de mond
en een zeer, zeer lange afdronk.


Bedankt Rob, het was weer een zeer geslaagde avond!
Volgende N&T (de Bokito's) wordt een wel hele bijzondere maar dat is weer een verhaal voor de volgende keer...


Hieronder staan de whisky's die we hebben mogen proeven:


"Cardhu 15 jaar"
Type whisky: Speyside Single Malt, 15 jaar
Percentage: 40%
Kleur: koper goud
Neus: zoet, selderij en maggie, moutgraan, zacht fruitig
Smaak: fruitig en creamy, sherry
Finish: tamelijk kort





"Glen Grant 16 jaar"
Type whisky: Speyside Single Malt, 16 jaar
Percentage: 43%
Kleur: licht goud
Neus: vanille (bourbon), playdoo klei, appelschillen, graan
Smaak: creamy met lekker veel vanilletonen en groene appels
Finish: gemiddeld, zoet met een licht pepertje





"Knockando 25 jaar"
Type whisky: Speyside Single Malt, 25 jaar
Percentage: 43%
Kleur: amber goud
Neus: leer, toffee, kruidig en honing
Smaak: complex, licht vettig en olieachtig, eikenhout, honing en chocolade
Finish: een lekkere lange afdronk





"Benromach 25 jaar"
Type whisky: Speyside Single Malt, 25 jaar
Percentage: 43%
Kleur: goud
Neus: vanille (bourbon) en houtzaagsel
Smaak: complex, met veel fruit
Finish: een lekkere lange afdronk





"Tomatin Decades"
Type whisky: Speyside Single Malt
Percentage: 46%
Kleur: oud goud
Neus: veel fruittonen en leer
Smaak: complex, olieachtig, rozijnen, heel lekker!!
Finish: een lekkere lange afdronk





"Tomintoul"
Type whisky: Een geturfde Speyside Single Malt (erg ongebruikelijk)
Percentage: 40%
Kleur: oud goud
Neus: BBQ, smoked bacon, aardse tonen, nat hooi, fenol
Smaak: turf, rozijnen en bacon
Finish: een lekkere lange afdronk





"Balvenie uit 1979"
Type whisky: Speyside, speciaal gemaakt voor the Scottish Whisky Society
Percentage: cask strengts 59,8%
Kleur: licht goud
Neus: erg complex, heerlijk zacht, vanille (bourbon)
Smaak: ook erg complex, met lekker veel vanille, houttonen en chocolade
Finish: een zéér, zéér lange afdronk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten