dinsdag 8 mei 2012

Scapa 16 jaar


type whisky: Single Malt, 40%
kleur: goud, licht koperachtig
geur: zoet, zacht met aroma's van butterscotch, sinaasappel en heidehoning
smaak: mooie balans, gember, vanille, gebakken appels en ananas, met zelfs aroma's van kokosnoot en een lichte vernis
finish: een lange, zachte elegante finish met tonen van wilde honing, heide en kruiden, iets zoutig

Mijn ervaring met Scapa 16 jaar:
In eerste instantie viel mijn oog direct op de mooie vorm van de fles en de geraffineerd uitziende verpakking, erg chique! Ik was direct enthousiast en hoopte dat de whisky zelf net zo zou zijn.
En ja, ik kan jullie vertellen, dit is zeker een geraffineerde whisky!
Scapa is in het bijzonder een honingachtige whisky die in ieder geval mijn hart heeft gestolen. Wat een mooie ontdekking weer in mijn reis door de whiskywereld!

Orkney Islands:
Op het vasteland van Orkney ligt Scapa, een klein plaatsje.
Aan de oever van de Scapa Flow bij het plaatsje Kirkwall ligt de stokerij welke dezelfde eigenaar heeft als Highland Park en is daarmee de tweede meest noordelijke whisky stokerij in Schotland (op een halve mijl afstand van Highland Park).


Is Scapa een single malt met een typisch eilandkarakter??
Nee, deze whisky is veel minder zout en rokerig dan je van een Island whisky zou verwachten. Het bronwater dat voor Scapa gebruikt wordt heeft een duidelijk heideachtig karakter en is afkomstig uit een veengebied. Het water voor de whisky gaat direct via pijpleidingen naar de distilleerderij en komt daarmee niet direct in contact met de turf die in het veengebied ligt. Bovendien wordt de mout niet met turf gedroogd.

Er zijn slechts 2 pot stills in de stokerij en daarmee is de productie gelimiteerd.

"Scapa" is afgeleid van het Noors en betekent "Boot".
Scapa is in 1993 gesloten en sinds 2004 diverse malen gemoderniseerd,
hierover hieronder meer...


Over de distilleerderij:
De distilleerderij is opgericht in 1885 door Macfarlane & Townsend.
Tijdens de jaren '50 werd het overgenomen door Hiram Walker & Sons Ltd (nu onderdeel van Pernod Ricard) en herbouwd. In 1994 is de distilleerderij stilgelegd en werd vervolgens in 2004 definitief gesloten. De meest gangbare editie was de Scapa 12 jaar in die tijd, dat was en is nog steeds een echte eiland whisky door zijn subtiele heide honing en ziltigheid. De distilleerderij werd weer hersteld en de eerste nieuwe spirit in 10 jaar stroomde in november 2004 uit de stills. Er werd besloten om te stoppen met de 12 jaar en de 14 jaar te introduceren, welke heel anders is dan zijn voorganger, maar toch met dezelfde basiskenmerken. De 14-jarige editie van de Scapa range is beoordeeld met redelijk tot goede reviews op internationale wedstrijden.

De aanvankelijk controversiƫle 16 jarige whisky van Scapa is nu bezig met het winnen van de harten van whisky liefhebbers met een grote sprong voorwaarts in kwaliteit en dat mag ook wel na een paar wiebelende jaren na de snelle overgang van de geliefde 12 jarige en korte duur van de 14 jarige.

Deze 16 jaar oude Scapa laat z’n extra jaren goed zien in een fluwelen smaakpallet en is de trots van de 3-mans destilleerderij onder leiding van master distiller Stuart Pirie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten