donderdag 24 mei 2012

Shackleton's Whisky (de Zuidpool Whisky)


Type whisky: Blend van MacKinlay Highland malts en Glen Mhor
Percentage: 47,3%
Kleur: stro gouden kleur
Neus: zacht en elegant met aroma’s van ananas, peer en appel. Verder ook nog aroma's van kaneel, marmelade, gember en een tikkeltje rook.
Smaak: mild, warm en complexe smaak met zachte tonen van rook wat later overgaat in stroop, kruiden, pecannoten en toffee
Finish: een heerlijk lekkere lange afdronk

MacKinlay's Shackleton Whisky is een waar collectors item, met wereldwijd
maar 5.000 flessen.

Ik was blij verrast toen ik deze mooie sample kreeg van Whyte & Mackay!
En ik kan jullie vertellen, dit is een bijzonder lekkere whisky!


Aan elke whisky kleeft wel een verhaal, maar het verhaal achter deze whisky is wel heel erg bijzonder...

De Iers-Britse Antarcticaverkenner Sir Ernest Shackleton (1874-1922) maakt in 1907 zijn plannen bekend om als eerste mens de magnetische zuidpool te bereiken.
In 1908 vertrekt hij met zijn volledige bemanning richting zuidpool op zijn schip de "Nimrod", volgeladen met levensmiddelen en benodigdheden.

De reis was vol ontberingen en tegenslag en Shackleton kwam op 9 januari 1909 uiteindelijk niet verder dan 88° 23' zuiderbreedte. De poolreizigers waren 178 kilometer van de zuidpool verwijderd toen ze vanwege zware stormen rechtsomkeert maakten.
Ze waren 73 dagen onderweg geweest en Shackleton kon niet anders dan omkeren, terug naar het basiskamp, beter bekend als Shackleton's hut.
Na een 50 dagen durende terugtocht kwamen ze weer terug bij de hut en van daaruit vertrokken ze met hun schip de Nimrod weer terug naar huis, naar Engeland.
(Uiteindelijk was het de noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die als eerste mens de magnetische zuidpool bereikte)In februari 2010 vonden leden van de New Zealand Antarctic Heritage Trust (AHT) onder de hut vijf kisten in de permafrost, drie met whisky en twee met brandy.

De whisky kisten waren bedrukt met "Rare old Highland malt whisky, blended and bottled by Chas. Mackinlay & Co". Whisky-kenners waren in alle staten over de vondst van de kratten whisky.


In het Canterbury Museum in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is een van de kratten langzaam ontdooid. In het krat bleken elf flessen whisky te zitten, netjes gewikkeld in papier en stro. De whisky zelf was overigens niet bevroren toen de kisten gevonden werden op Antarctica. Kennelijk was het daar met ongeveer min dertig graden Celcius niet koud genoeg voor onder de hut van Shackleton. Toen leden van de AHT op de kisten stuitten hoorden ze de whisky duidelijk klotsen.

Drie flessen van de oorspronkelijke Shackleton whisky werden door een prive-vliegtuig uit Nieuw-Zeeland naar Whyte & Mackay Glasgow gevlogen door de vennootschap eigenaar Dr Vijay Mallya.

Met een injectienaald is wat drank uit een van de flessen whisky gehaald zodat de samenstelling van de drank onderzocht kon worden.
Master blender Richard Paterson (van het huis Whyte & Mackay) bracht een nauwgezette acht weken door met het blenden en mengen van een reeks van mout om een ​​exacte replica van de 100-jaar oude MacKinlay whisky te krijgen. En volgens een onafhankelijke deskundige, heeft hij dit ‘precies goed’ gedaan!(master blender Richard Paterson met zijn recreatie en het origineel)

Dave Broom, gerenommeerd whiskyschrijver is de enige andere persoon in de wereld welke geproefd heeft van zowel de originele whisky als de nieuwe Shackleton Replica van Whyte & Mackay.
“De Shackleton whisky is helemaal niet zoals ik verwachtte, en niet wat iemand zou hebben verwacht. Hij is zo licht, zo fris, zo teer – het is een prachtige whisky.
Het bewijst dat zelfs zo veel jaren geleden al enorm veel zorg en aandacht uitging naar het maken van whisky!

De replica is van absolute klasse, Richard heeft een enorm moeilijk en lastige whisky weten te repliceren en dat is hem waanzinnig goed gelukt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten