vrijdag 11 mei 2012

Springbank Hazelburn CV


type whisky: Single Malt, non-chillfiltered, niet gekleurd, gerijpt in first-fill bourbon vaten
percentage: 46%
kleur: licht goud
geur: mout en kruiden, boter, tijm, groene thee, appelschillen en grapefruits
smaak: tonen van honing, banaan en appelschillen, mout, potloodgum, lampolie
en een tikkeltje vettig
finish: redelijk lang en vettig met citrus en gekonfijt fruit, honing en vanille met een lichte kruidigheid. Zelfs aroma's die voorbij komen van karamel en citroentaart!

Ik had al veel goede verhalen gehoord over de Hazelburn whisky's en kreeg
een flesje CV toegestuurd om te testen en te gebruiken voor deze review,
waarvoor dank! Ik was razend nieuwsgierig naar deze whisky...
Alle verhalen waren niet overdreven, dit is gewoon een geweldige whisky,
echt een genot om aan je lippen te zetten!

Het bijzondere aan deze whisky is dat ze drie keer gedistilleerd wordt in de oude koperen distilleerderij ketels, wat garant staat voor een lichte, delicate en zachte spirit.
Slechts weinig Schotse whisky’s ondergaan deze unieke drievoudige distillatie.

Het 3-voudige distillatie proces:

Hazelburn CV wordt geproduceerd door Springbank.
Springbank is opgericht in 1828 door de Reid familie. In 1837 werd Springbank overgenomen door John en William Mitchell en in 1897 tot vandaag de dag is het eigendom van J. & A. Mitchell & Co.

De naam "Hazelburn" is een vernoeming naar de oude Hazelburn distilleerderij in Campbeltown. (1825-1925)

In de eerste helft van de 19e eeuw, had Campbeltown ca. 30 distilleerderijen, maar door de recessie na de 1e wereldoorlog en de drooglegging in de Verenigde Staten hebben veel distilleerderijen hun deuren moeten sluiten. Springbank is één van de drie overgebleven distilleerderijen die nog steeds de kenmerkende heerlijke single malts
(vol en diep) produceren, waar de Campbeltown whisky's in de hoogtijdagen zo beroemd om waren.

Hazelburn CV is één van de nieuwe serie whisky’s van Springbank.
In 1997 werd de Hazelburn CV voor het eerst gestookt en de eerste release was in 2005.
Deze eerste release was zo succesvol dat alle 6.000 flessen binnen een kwestie van weken waren uitverkocht. Hazelburn is beschikbaar als 8 jaar oude, 12 jaar oude en deze CV versie.


Hazelburn CV wordt slechts twee weken per jaar geproduceerd.
CV staat voor 'Curriculum Vitae'.
Springbank heeft naast de Hazelburn nog twee andere whisky's in de CV-serie,
de Springbank CV Single Malt en de Longrow CV Single Malt.
De whisky’s in de CV-serie worden gemaakt met een selectie van verschillende leeftijden en smaakprofielen.



Over de oude Hazelburn distilleerderij:
De Hazelburn Distilleerderij in Campbeltown was werkzaam tussen 1825 en 1925.
In 1886 waren er 22 mensen werkzaam en produceerde men 192.000 gallons per jaar. Ze was daarmee de grootste stokerij in de omgeving.
Hazelburn werd in 1920 gekocht door Mackie & Co. en voorgoed gesloten in 1926.
Mackie & Co. was destijds ook eigenaar van de Springbank distilleerderij.
Hieronder een afbeelding van de Hazelburn distilleerderij.
Het merendeel van de gebouwen staat er nog, terwijl de distilleerderij zelf al lang geleden werd gesloten.



De drie pot stills hierboven worden nog altijd gebruikt als afbeelding op het etiket van de Hazelburn CV whiskyfles.

Over de whisky-streek Campbeltown:
Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel ten zuidwesten van Schotland, zo'n drie uur rijden van Glasgow, en lijkt bijna op een eiland. Mull komt uit het Keltisch en betekent Kaap. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die verwarming voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven, die stoomboten kon ontvangen was zeer belangrijk voor de whisky export.


Helaas bleven er na de recessies in de eerste helft van de 19e eeuw
van de 30 distilleerderijen maar 3 over waarvan Springbank er één is.

De Campbeltown maltwhisky hebben door de geringe invloed van het turf een totaal afwijkend smaakcomponent: frisse zilte neus en smaak. Dit komt door de ligging op het schiereiland, de zeenevels van Kintyre bestaan echt en het spreekt vanzelf, dat deze nevels bij het ademen van de vaten worden opgenomen. De malt van Hazelburn wordt uitsluitend door warme lucht gedroogd en heeft dus bijna geen echte aroma's van turf.






1 opmerking:

  1. Ik zeg goed bezig buurman!! Ik denk dat het tijd voor een nieuw proeverijte!!

    BeantwoordenVerwijderen