zaterdag 5 mei 2012

Whiskyvaten / Cask typesSoorten whiskyvaten of fusten
Bij het kopen van een fles whisky staat er vaak op het etiket vermeld in welk type vat
de whisky is gerijpt. Om wat meer inzicht te krijgen in de verschillende types whisky vaten en welke eigenschappen ze hebben vind je hieronder een opsomming van groot naar klein.
Hoe kleiner het vat, des te meer is de gerijpte whisky in aanraking gekomen met het hout van het vat eromheen en hoe groter de invloed van de natuurlijke oliƫn, de vanillins.


Gorda
Inhoud: 700 liter
een mastodont van een vat dat zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse whiskyindustrie. Ze worden soms gebruikt om whisky te rijpen, maar voornamelijk voor het samenvoegen (marrying) van verschillende whisky’s om een blended of vatted whisky te bekomen.

Madeira Drum
Inhoud: 650 liter
een kort en rond vat met wijde diameter, gemaakt van Franse eik. Zoals de naam al aangeeft, worden deze vaten voornamelijk gebruikt in de Maderawijnindustrie. Wordt eerder uitzonderlijk gebruikt om whisky zijn finish te geven.

Port Pipe
Inhoud: 650 liter
eveneens een hoog smal vat, gemaakt van stevige Europese eik. Ziet er een beetje uit als een uitgerokken vat. Deze worden voornamelijk gebruikt voor het rijpen van porto en nadien om whisky zijn finish te geven.

Butt
Inhoud: 500 liter
een hoog smal vat, gemaakt van stevige Europese eik. Worden voornamelijk gebruikt in de Spaanse sherry-industrie. Het zijn de meest voorkomende sherry-vaten die voor het rijpen van whisky worden gebruikt.

Puncheon
Inhoud: 500 liter
Deze vaten worden van Amerikaanse eik of van Spaanse eik gemaakt en gebruikt in de rhum- en sherryindustrie. Ze worden gebruikt om whisky zijn finish te geven.

Barrique
Inhoud: 300 liter
wordt voornamelijk gebruikt in de wijnindustrie. Het grote verschil met de whiskyvaten is dat deze worden gebonden met stroken houten in plaats van metalen ringen. Ze geven een wine cask finish aan de whisky.

Hogshead
Inhoud: 225 liter
term afgeleid van het 15e eeuwse Engelse hogges hede, wat overeenkwam met 63 gallons. De voorlopers van de ASB en wellicht nog steeds de meest gebruikte vaten ter wereld voor de rijping van whisky.

ASB of American Standard Barrel
Inhoud: 200 liter
het ‘moderne’ whiskeyvat, makkelijk in gebruik gezien de capaciteit. Gemaakt van Amerikaanse eik. Wordt voornamelijk gebruikt in de bourbon industrie, maar ook frequent voor het rijpen van Schotse en Ierse spirit.

Quarter Cask
Inhoud: 50 liter
een vat ter grootte van een vierde van een ASB (zie verder). Gebruikt omwille van het grote contact tussen spirit en hout, waardoor de whisky zijn smaak snel krijgt. Wordt soms ook firkin genoemd.

Blood Tub
Inhoud: 40 liter
voornamelijk gebruikt bij het brouwen van bier, maar uitzonderlijk ook voor het rijpen van whisky, bijvoorbeeld bij speciale edities.


3 opmerkingen: