donderdag 14 juni 2012

3x Bruichladdich: Laddie Classic Edition 01 / The Laddie Ten / XVII


Toen ik de mogelijkheid kreeg om drie mooie Bruichladdich whisky's te proeven en te reviewen was ik natuurlijk direct razend enthousiast!
Ik had al veel goede dingen gehoord en gelezen over Bruichladdich en toevallig onlangs al eens mogen proeven van The Laddie Ten, het paradepaardje van Bruichladdich.

Bruichladdich ligt in het Islay gebied van Schotland. Islay whisky's staan bekend om hun robuuste turf-gerookte karakter (peat). De hieronder beschreven exemplaren zijn "unpeated", dus niet turf-gerookt en dat is nou precies wat deze whisky's zo bijzonder maakt!

De Bruichladdich distilleerderij is in 2001 overgenomen door een nieuwe eigenaar.
The Laddie Classic en de XVII zijn labels die nog gemaakt zijn door de oude eigenaar.
The Laddie Ten is de eerste 10-jarige whisky die gereleased is sinds de overname en is een whisky van absolute topklasse! Dit is het paradepaardje van Bruichladdich en daarmee veel besproken in de whiskywereld.

Ik heb ze alle drie op een rijtje gezet en uitgebreid geproefd en vergeleken.
Alle drie zijn het geweldige whisky's!

De Laddie Classic Edition 01 vond ik erg lekker, met veel zoete tonen en een licht pepertje. The Laddie Ten is een gevaarlijk lekkere whisky met een enorme geur- en smaaksensatie. En tot slot de XVII, dit is een wat oudere en complexere whisky dan de andere twee met een zachte, licht ziltige frisse smaak.

Ik vond the Laddie Ten het lekkerst, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk!

De proefnotities:

Laddie Classic Edition 01
type whisky: Single Malt, 46%
kleur: vol goud
geur: start fris, fruitig mout, perzik, meloen, bessen en granen met een licht ziltige toon op de achtergrond. Later appels en vanille
smaak: jong, fruitig en modern eikenhouten tonen, vanille, witte peper, gember en iets nootmuskaat en groene appel
finish: aardig lang met tonen van eikenhout, appel, perzik en gember


Deze whisky van Bruichladdich heeft gerijpt op Amerikaans eiken vaten. Hij is ontwikkeld door Jim McEwan, deze whisky wordt ook wel "de originele Bruichladdich" genoemd.



The Laddie Ten
type whisky: Single Malt, 10 jaar oud, 46%
kleur: licht goud
geur: een frisse zeebries, aroma’s van citroen en mos. Dan tonen van honing en aroma’s van citroenpitten, banaan, abrikoos, perzik en meloen. Met wat water erbij aroma’s van notenchocolade, bourbon, peperkoek, sherry, rozijnen en met poedersuiker bestrooide vruchten
smaak: ziltig met vanille fudge, frisse en zoete tonen van honing met droge tonen van gerst, poedersuiker en vanille van het eikenhout
finish: lang, met tonen van citroen, eikenhout, peper en gember

The Laddie Ten is zonder twijfel de meest belangrijke release in de geschiedenis van de Bruichladdich distilleerderij en veel meer een mijlpaal voor de distilleerderij en het Bruichladdich team.



XVII:
type whisky: Single Malt, 17 jaar oud , 46%
kleur: vol goud
geur: heerlijk zacht, fris en clean, maar bijzonder fruitig ook. Karamel ondergedompeld in meloen, peer en groene appeltjes, met lichte honing. Zelf een beetje banaan en kokos. Fantastische neus!
smaak: Heerlijk romig in de mond en een mooi samenspel tussen enerzijds de eikenhouten toetsen (vanille) en anderzijds de fruitige aspecten en noten
finish: Kort en drogend, bitterzoet met een mespuntje zout op het einde

Deze unieke 17 jaar oude Bruichladdich werd gebotteld in 2005 uit de oude voorraden die waren overgenomen door de groep private aandeelhouders. De whisky heeft een rijping ondergaan op 100% first-fill Amerikaanse bourbonvaten en heeft daardoor een frisse smaak met zilt en vers fruit. De geur doet iets denken aan kokos en de afdronk is mooi rijk en gerijpt. Zoals zo vele single malts van Bruichladdich gebotteld op 46% en un-chill filtered.



Over Bruichladdich:
De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent "heuvel over de zee”.
The Laddie Ten, dit is zonder twijfel de meest belangrijke release in de geschiedenis van de Bruichladdich distilleerderij en veel meer een mijlpaal voor de distilleerderij en het Bruichladdich team. Het was een intens emotionele dag, in het voorjaar van 2001, toen men het hangslot op de Bruichladdich poorten openbrak en de leiding overnam van deze charismatische maar zeer verwaarloosde Victoriaanse distilleerderij op het uiterste westen van de Atlantische kust van Islay. Deze spirit op basis van mout van uitsluitend Schotse gerst gestookt voor authenticiteit, slow-gefermenteerd voor zuiverheid, trickle-gedistilleerd voor de romige textuur en gebotteld op 46% alcohol voor extra smaak en
10 jaar gerijpt in de warehouses, in bourbon vaten in combinatie met een klein aantal sherry vaten. Daar zijn ze bij Bruichladdich enorm trots op, bij het bereiken van deze mijlpaal, de Bruichladdich Ten - Unpeated.



Over de distilleerderij:
De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname's werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid.
De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders.
De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Buiten de 10-15-en 20 jaar oude Bruichladdich komen er ook speciale bottelingen met jaartal als limited editions op de markt. Deze Bruichladdich 10 years old is een adem van Islay, het delen van een zonsondergang over het Lossit strand. Een zeldzame en kostbare vereniging van natuur en eeuwenoude vaardigheden. Het heeft dezelfde passie als die van 'de mannen die een stralend licht zagen en dachten dat ze dit 10 jaar geleden konden veranderen in een droom'. Het is gelukt, het is het echte begin van een nieuw tijdperk van Jim McEwan en zijn Bruichladdich team.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten