zaterdag 16 juni 2012

Bruichladdich: Port Charlotte PC8 "Ar Duthchas"


Type whisky: 8 jaar oude Islay, gerijpt op eikenhout, 40 PPM
Percentage: 60,5%
Kleur: oud goud
Neus: een echte robuuste Islay whisky met aroma's van de zee, pekel, turf en rook, thijm en mint
Smaak: robuuste smaken van turf en rook, pure chocolade, stroop en dadels
Finish: een heerlijk complexe lange rokerige afdronk met wederom aroma's van de zee

De PC8 heeft als bijnaam gekregen "Ar Duthchas" wat Gaelisch is voor "land van onze vaderen". Dit is een bijzondere cask strength whisky met veel turf. Ik had verwacht dat de rokerige tonen in deze whisky erg overheersend zouden zijn, maar het tegendeel is het geval. Natuurlijk is er veel rook aanwezig maar het is een aangename zachte rook, als van een smeulend kampvuur. Naast de rokerige tonen zijn er ook veel zoete tonen te bespeuren, alles samen maakt deze whisky perfect in balans.

Bij de Bruichladdich distilleerderij produceert men naast de klassiek licht geturfde whisky ook twee zwaarder geturfde whisky's. Een zwaar geturfde malt met 40 PPM* onder de naam "Port Charlotte" (verderop volgt de uitleg over PPM), vernoemd naar het nabij gelegen dorp op 2 mijl ten zuiden van de distilleerderij en een extreem zwaar geturfde malt met 80,5 PPM* onder de naam "Octomore".

Het mooi gelegen dorpje Port Charlotte:

De Port-Charlotte serie van Bruichladdich begint bij de PC5, welke in 2006 werd gereleased. Elk jaar is er een nieuwe telg bijgekomen, PC6, PC7, PC8, PC9 en PC10. Het wachten is nu op de PC11, deze 12-jarige moet echt fantastisch gaan worden volgens insiders! Alle whisky's in de PC-serie zijn cask strength.

*PPM:
Het gebruik van turf is één van de redenen waarom whisky's zo verschillend kunnen smaken. Bij het verbranden van turf komt rook vrij en in die rook zitten chemicaliën die we "phenols" noemen. Tijdens het mouten van de gerst worden deze phenols opgenomen. Hoe langer de gerst aan de rook wordt blootgesteld, des te meer phenols er vrijkomen. Deze hoeveelheid vrijgekomen phenols is afhankelijk van de hoeveelheid rook die vrijkomt en van het soort turf wat gebruikt wordt.

Tijdens het worten van de mout wordt de hoeveelheid phenols gemeten. Het getal wat hier uit komt wordt uitgedrukt in PPM: Parts Per Million. Distilleerderijen streven naar continue PPM waardes. De hoeveelheid PPM wordt uiteindelijk ook in de whisky gemeten, hoe hoger de PPM, des te rokeriger de whisky.

Octomore:
Octomore is vernoemd naar een lang geleden gesloten Islay boerderij-distilleerderij.
De originele Octomore distilleerderij werd gesloten in 1852, zo'n 30 jaar voordat Bruichladdich werd gebouwd. Bruichladdich is nog steeds verbonden met Octomore want men maakt gebruik van dezelfde waterbron.

De oude Octomore distilleerderij

Over Bruichladdich:
De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent "heuvel over de zee”.


Over de distilleerderij:
De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname's werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid.
De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders.
De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Buiten de standaard bottelingen van de 10-15-en 20 jaar oude Bruichladdich, produceert men ook de Port Charlotte zwaar geturfde whisky's en de nog zwaarder geturfde Octomore.Geen opmerkingen:

Een reactie posten