woensdag 6 juni 2012

Bunnahabhain XII


type whisky: Single malt, 12 jaar oud
percentage: 46,3%
kleur: licht goud
geur: fris met lichte turf en discrete rook, nootachtige geur met veel fruit en gember
smaak: een stevige maar subtiele smaak met zoethout, noten, fruit, mout, kruiden
en aardachtige ondertonen
finish: een lang aanhoudende volle finish met vanille en een vleugje rook

Persoonlijk vind ik deze 12 jaar oude Bunnahabhain een erg lekkere whisky. Ik had geen idee wat ik ging proeven en ik werd totaal verrast door de zoethout smaak, die was ik nog niet eerder tegen gekomen op mijn mooie reis door de wondere whiskywereld.
De smaak gaat heel mooi samen met het vleugje rook, een absolute aanrader!

De Bunnahabhain distilleerderij ligt aan de noordkant van het eiland Islay samen met de distilleerderij van Coal Ila. Het ligt aan de kust van de "Sound of Islay”, de naam van de strook water tussen Islay en Jura, welke zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen de hevige winden vanuit de Atlantische Oceaan. De whisky van Bunnahabhain is de enige ongeturfde whisky van het eiland Islay (Bruichladdich is licht geturfd).


Over de distileerderij:
In 1880/1881 is de distilleerderij van Bunnahabhain gebouwd door de gebroeders Greenlees en pas in 1983 gelegaliseerd. In 1963 heeft men de capaciteit van de stills verdubbeld, van 2 naar 4 stuks. In 1999 werd Bunnahabhain eigendom van de Edrington Group en in 2003 werd het eigendom van Burn Stewart Distillers, samen met het blendmerk "Black Bottle".

Het idee achter Black Bottle is dat het een blend moest vormen van alle distilleerderijen van Islay maar de verkrijgbaarheid hiervan is al enige jaren een probleem. Daarom heeft men de productie van peated whisky opgevoerd bij Bunnahabhain en bedraagt nu 20% van de totale productie. Black Bottle verkoopt jaarlijks ongeveer 40.000 vaten tegenover ongeveer 16.000 vaten Bunnahabhain single malt.


Momenteel staan er 2 wash stills en 2 spirit stills welke met stoom worden verhit. Verder heeft men de beschikking over 6 washbacks van Oregon Pine hout. Men maakt gebruik van sherry- en bourbon refill vaten. Uniek voor deze Islay distilleerderij is dat men de mout niet droogt met turf maar met warme lucht. Dit zorgt ervoor dat de whisky geen turf- of rooksmaak krijgt. De mout is afkomstig van de Port Ellen mouterij. Het water voor de whisky komt van de waterbron op Margadale Hill welke uit grote diepte komt en direct door een pijpleiding naar de distilleerderij wordt gepompt. Dit voorkomt dat het water in aanraking komt met turf. Bunnahabhain whisky is een subtiele zachte whisky met tonen van zoethout.

Bunnahabhain heeft dan misschien wel niet de grootste naam van alle Islay distilleerderijen maar ze heeft wel de grootste capaciteit en productie van het hele eiland.
De 6 washbacks die men gebruikt zijn reusachtig groot (110.000 liter) en worden maar met 66.000 liter wort gevuld voor een 70 tot 80 uur durende fermentatie. De stills zijn ook vrij groot en worden maar met 47% gevuld wat ervoor zorgt dat de spirit meer in contact komt met het koper van de still en dat zorgt weer voor een zachtere whisky. In totaal kan er in het warehouse en de daarom liggende gebouwen tot wel 21.000 vaten worden opgeslagen. De rest van de productie vertrekt per schip naar andere opslagplaatsen.


Het kernassortiment van Bunnahabhain bevat een 12, 18 en 25-jarige single malt.
Ook is er een 10-jarige peated Bunnahabhain genaamd "Toiteach".
"Darach Ur" en "Cruach-Mhóna" zijn whisky's die alleen via travel retail worden verkocht. Ook zijn er nog vele gelimiteerde versies uitgebracht.

Gaat bij de meeste distilleerderijen de kwaliteit van de whisky's na verloop van jaren iets achteruit, bij Bunnahabhain is juist het tegenovergestelde het geval, de kwaliteit is in de loop der jaren zelfs verbeterd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten