zondag 17 juni 2012

PPM: de invloed van turf in whisky (Parts Per Million)


Het gebruik van turf is één van de redenen waarom whisky's zo verschillend kunnen smaken. Bij het verbranden van turf komt rook vrij en in die rook zitten chemicaliën die we "phenols" noemen. Tijdens het mouten van de gerst worden deze phenols opgenomen. Hoe langer de gerst aan de rook wordt blootgesteld, des te meer phenols er vrijkomen. Deze hoeveelheid vrijgekomen phenols is afhankelijk van de hoeveelheid rook die vrijkomt en van het soort turf wat gebruikt wordt.

Tijdens het worten van de mout wordt de hoeveelheid phenols gemeten. Het getal wat hier uit komt wordt uitgedrukt in PPM: Parts Per Million. Distilleerderijen streven naar continue PPM waardes. De hoeveelheid PPM wordt uiteindelijk ook in de whisky gemeten, hoe hoger de PPM, des te rokeriger de whisky.

Classificatie:
10 PPM: Lichte turf
30 PPM: Medium turf
50 PPM: Zware turf
150 PPM: Zeer zware turf

Na een jaar of 20 neemt het phenolgehalte in het vat wat af. Ook kan het zijn dat de eerste jaren het phenolgehalte zelfs wat toeneemt, als het vat aan de binnenkant geblakerd is.

In bourbonvaten komen de phenolen beter tot hun recht. In sherryvaten gaat hun smaak vaak op in het geheel van de zoete sherrysmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten