maandag 11 juni 2012

Distilleerderijen: Clynelish


In 1819 wordt de Clynelish distilleerderij opgericht door de 1st Duke of Sutherland, één van de meest controversiële personages uit de Schotse geschiedenis. Aan het begin van de 19e eeuw was hij één van de grootste grondbezitters van Europa (1,5 miljoen hectaren) en tevens de rijkste man van de United Kingdom. Hij was van mening dat het landgoed van de boeren uit de Highlands veel beter gebruikt kon worden om schapen te houden. Tussen 1811-1820 dwong hij duizenden boeren hun landgoed te verlaten.
Dit ging de geschiedenis in als de "Highland Clearences". Vandaag de dag is de Clynelish distilleerderij erg modern en staat naast de oude reeds gesloten distilleerderij van Brora.

Clynelish en Brora hebben 14 jaar lang samengewerkt terwijl de beide whisky's erg verschillen, Brora had een veel groter turfachtig karakter. De Clynelish distilleerderij is uitgerust met één volledige gietijzeren mash tun, 8 houten washbacks, 2 roestvrij stalen washbacks en 3 spirit stills. De roestvrij stalen washbacks maken de whisky een beetje wax- en olieachtig, één van de karakteristieke eigenschappen van Clynelish.

Clynelish heeft bij experts altijd in hoog aanzien gestaan. Liefhebbers prijzen de eigenschappen van deze unieke whisky met aspecten van de Highlands en van de zee, die je bijna lijkt te proeven. De sterke rokerigheid van Islay ontbreekt hier maar er is toch wat rook te ontdekken.

Het water voor Clynelish komt uit de Clynemilton Burn en de gerst wordt gemout in het noorden van de Highlands. Clynelish wordt minimaal 14 jaar gerijpt op eiken vaten.

The Duke of Sutherland bouwde de distilleerderij van Clynelish in 1819 voor de nieuwe boerenbedrijven die ontstonden, na de clearances, op het vruchtbare land van Sutherland aan de kust. Voor slechts 750 pond zorgde de Duke voor een afzetmarkt voor het graan dat zijn pachtboeren verbouwden. Dankzij deze basis kunnen we nu nog genieten van de prachtige Clynelish whisky's. Er werd in die tijd alleen geleverd aan particulieren. In 1931 werd de distilleerderij door een economische crisis gesloten. In 1938 werd er pas weer geproduceerd en tijdens de 2e Wereldoorlog werd de productie weer onderbroken door een gebrek aan aanvoer van gerst.


Tijdens de jaren zestig van vorige eeuw kwam er elektriciteit bij Clynelish. Voorheen werden de ketels nog met kolen gestookt, nu gebeurde dat met elektriciteit. In 1967 en 1968 werd de Clynelish distilleerderij geheel opnieuw gebouwd volgens het originele ontwerp op een naastgelegen terrein. De oude distilleerderij was echter maar gesloten voor korte periode en ging daarna door onder de naam Brora. De Brora distilleerderij werd in 1983 weer gesloten. Brora maakte een whisky met veel turf, een geheel andere whisky dan van Clynelish. Clynelish bleef echter bij de oude traditie en zette dat ook in de nieuwe distilleerderij voort.

De geschiedenis nog even op een rijtje:
1819 - de 1st Duke of Sutherland richt de Clynelish distilleerderij op
1827 - de eerste distilleerder, James Harper, gaat failliet en John Matheson neemt het geheel over
1846 - George Lawson & Sons wordt de nieuwe eigenaar
1896 - weer een overname door James Ainslie & Heilbron
1912 - James Ainslie & Co. ontsnapt aan een faillissement en Distillers Company Limited neemt het over (DCL) samen met James Risk.
1916 - John Walker & Sons koopt aandelen van James Risk
1931 - De distilleerderij wordt in de mottenballen gelegd
1939 - De productie wordt hervat
1960 - De distilleerderij krijgt elektriciteit
1967 - Een geheel nieuwe Clynelish distilleerderij wordt gebouwd naar origineel ontwerp
1968 - Het oude Clynelish gebouw wordt in augustus in de mottenballen gelegd
1969 - Het oude Clynelish gebouw wordt heropend onder de naam Brora en men begint met de productie van turfgerookte whisky
1983 - Brora sluit in maart
2002 - Een 14 jaar oude Clynelish wordt gereleased
2006 - Een Distillers Edition 1991 wordt gereleased met een Oloroso cask finish
2009 - Een 12 jaar oude Clynelish wordt gereleased, speciaal voor Friends of the Classic Malts
2010 - Een 1997 Manager's Choice single cask wordt gereleased
Geen opmerkingen:

Een reactie posten