zaterdag 30 juni 2012

Glenfarclas Heritage


Type whisky: Speyside
Percentage: 40%
Kleur: amber
Neus: amandelen met tonen van sherry gevolgd door gedroogd fruit en peer
Smaak: zeer moutig met een klein beetje olie en houttonen. In de achtergrond fruitige tonen met hazelnoot en vanille
Finish: robuuste afdronk met tonen van droog hout en bessen met een beetje pure chocolade en vanille en zelfs een lichte koffiesmaak

Dit is de nieuwste telg uit de Glenfarclas familie, deze is niet alleen erg lekker, hij is ook bijzonder vriendelijk voor de portemonnee! In deze crisis-tijd kunnen we niet zomaar alles meer kopen wat los en vast zit. Gelukkig zijn er veel "value for money" whisky's op de markt. Met een beetje kennis vooraf kan iedereen hiermee zijn voordeel doen!
Crisis? Welke crisis?Over Glenfarclas:
De Glenfarclas bestaat al sinds 1797 maar werd pas legaal in 1836 onder leiding van Robert Hay, vlak voor de kroning van koningin Victoria. De distilleerderij ligt aan de voet van de berg Ben Rinnes in Speyside.
In 1865 overlijd Robert Hay en wordt Glenfarclas eigendom van John Grant. De Grant familie is nog steeds eigenaar en inmiddels hebben al 5 generaties de leiding over de distilleerderij.

Opmerkelijk is dat de wash- en de spirit stills met direct vuur worden verhit, met turf, kool, olie of gas als brandstof. Deze traditionele methode werd tot voor kort ook toegepast door Glenfarclas, Macallan, Glenfiddich en Springbank. Inmiddels zijn Macallan en Glenfiddich ook over op verhitting door stoom. Alle andere distilleerderijen verhitten hun stills door middel van stoom.

Glenfarclas heeft in 1981 geprobeerd over te stappen op stoom maar kwam er al snel achter dat de kwaliteit van de whisky daardoor veranderde en dus ging men weer op de traditionele wijze verder. Bij familiebedrijven staan tradities hoog in het vaandel en dat is bij Glenfarclas niet anders.


De waterbron voor de whisky van Glenfarclas komt via beekjes van de berg Ben Rinnes.
Men bezit twaalf roestvrij stalen washbacks waarin de wort voor 48 uur wordt gefermenteerd. Bovendien bezit men bij Glenfarclas de grootste ketels en “mash tun” van heel Speyside. Er wordt gebruik gemaakt van refill Oloroso sherry vaten maar de nieuwe spirit gaat in nieuwe sherry vaten.

Glenfarclas heeft sinds 1973 een mooi bezoekerscentrum opgericht. Er worden rondleidingen gegeven en je kunt er deelnemen aan nosing & tastings.

Glenfarclas is wereldwijd bekend als één van Speyside's bekendste distilleerderijen en heeft een uitgebreide collectie whisky's op de markt. De standaard bottelingen bestaan uit Glenfarclas 10, 12, 15, 21, 25 en 30-jaar oud. En dan is er ook nog de Glenfarclas 105 (cask strength).

De huisstijl van Glenfarclas kenmerkt zich door whisky's die complex zijn met een stevige body, sherry, nootachtig, moutig en zoet. Alles is geheel in balans.


Huidige eigenaar George Grant:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten