maandag 25 juni 2012

Glengoyne Teapot Dram


En weer een hele mooie exclusieve Glengoyne whisky die ik heb mogen nosen & tasten! Exclusief? Ja, dit is een Distillery Only whisky op vatsterkte met een oplage van slechts 3105 flessen. Hieraan kleeft een wel heel bijzonder verhaal, iets wat je vandaag de dag niet meer meemaakt. Hieronder later meer maar eerst de proefnotities...
Iemand een kopje thee?

Type whisky: Highland, Cask strength, gebotteld in september 2011, Distillery only met een oplage van slechts 3105 flessen

Percentage: 58,8%

Kleur: donker mahonie

Neus: een volle sherry malt met een neus van bruine suiker, pure chocolade, kruiden, eikenhout, leer, rozijnen en marsepein. Een licht stoffige geur van oude boeken komt ook naar voren

Smaak: Olieachtig met een typisch droog sherry aroma. Lichte kruiden en vijgen, opnieuw leer en rozijnen, pruimen en eikenhout, bruine suiker en pure chocolade

Finish: een lange en droge nootachtige sherry finish, met een beetje water erbij komen de noten en pure chocolade nog meer naar voren



Het verhaal achter de Teapot Dram:
De Japanners staan bekend om hun thee ceremonie, de Engelsen om hun High Tea,
bij de Schotse Glengoyne distilleerderij heeft men zo zijn eigen tradities...
Vroeger, toen er nog amper regels waren voor veiligheid en gezondheid, mochten de werknemers van de Glengoyne distilleerderij elke werkdag drie whisky's nuttigen,
één in de ochtend, één voor bij de lunch en één in de middag.

De whisky's die ze kregen waren van uitstekende kwaliteit, erg jong en op vatsterkte.
Sommige nog onervaren medewerkers hadden teveel aan 3 van die sterke whisky's en vonden daar een creatieve oplossing voor. In de kantine stond een koperen ketel en daarin werden alle niet genuttigde whisky's gegoten. De oudere rotten in het vak wisten daar wel raad mee en konden gedurende de werkdag nog wat extra's nuttigen.
Zo is de "Teapot dram" ontstaan.

De arbeidsinspectie van vandaag zou een beroerte krijgen van dit fenomeen!
Met alle nu geldende regels voor gezond- en veiligheid kan dat natuurlijk niet meer.

Glengoyne heeft deze bijzondere whisky gemaakt door vijf (first fill) sherry vaten samen te voegen. De whisky's hebben een leeftijd tussen de 9 en de 11 jaar en hebben een ouderwetse vatsterkte van 58,8%. De Teapot Dram is gebotteld in september 2011,
heeft een oplage van slechts 3105 flessen en is alléén verkrijgbaar bij de Glengoyne distilleerderij.

De Teapot Dram is echt subliem! Wat een geweldige neus en een enorme smaakexplosie in de mond met de meest fantastische smaak-sensaties. Met een beetje water erbij worden de smaken nog eens extra versterkt en komen de geuren nog beter naar voren. Ik kan er niet over uit, dit is echt een superieure whisky.
Dit moet je gewoon zelf ervaren, deze whisky is definitief "my cup of tea" :-)


Hoe komt Glengoyne toch aan die specifieke zachte smaak?
De naam Glengoyne komt van "Glen Guin" ofwel "Glen of the wild geese".
De distilleerderij bevindt zich in een beboste vallei, dicht bij een klein riviertje dat Loch Lomond binnen stroomt. De zuidelijke ligging brengt een milder klimaat met zich mee, wat bijdraagt aan zachte, lichte smaak.

Het destillatie proces bij Glengoyne gaat langzamer dan bij menig andere distilleerderij.(ongeveer 1/3 van de normale snelheid)

De eikenhouten whiskyvaten worden ook op een lager tempo geprepareerd.
De vaten worden eerst twee jaar gedroogd in de Spaanse zon waarna ze gevuld worden met Oloroso sherry en nog eens 2 jaar staan. Daarna worden ze pas gevuld met de whisky van Glengoyne om vervolgens nog eens een paar jaar rustig te rijpen.

Wil je meer weten over Glengoyne, kijk dan eens naar de Distillery Tour met Whisky Expert Charlie MacLean and Distillery Manager Robbie Hughes op YouTube:

Tour Part 1 of 4
Tour Part 2 of 4
Tour Part 3 of 4
Tour Part 4 of 4



Geen opmerkingen:

Een reactie posten