zondag 3 juni 2012

Sheep Dip 1990 Old Hebridean


Wat ik nou weer mee heb gemaakt... Gaat zondag de bel en staat er een schaap aan de deur. Hij vertelde me dat hij in een dip zat. Ik kon meteen zien dat dit een heel oud schaap was. Hij vertelde mij dat hij drie ouders had, van 25, 21 en 19 jaar oud. Hij zelf werd geboren in 1990 en is direct na de geboorte in een vat gestopt voor 15 jaar!?
Ik vond het maar vreemd, heb jij ooit zoiets gehoord? Een snelle rekensom leerde mij dat het schaap in feite dus 40 jaar oud is. Ik begreep de reden van zijn dip dus ik heb hem maar binnen gelaten. Hij stonk een beetje naar rook trouwens en tegelijkertijd hing er ook een zoete zweem over hem, een aparte combinatie. Ik kon praten wat ik wilde maar hij bleef maar in zijn dip zitten. Dus heb ik hem een slaapplaats aangeboden in mijn kast. Af en toe kijk ik even hoe het met hem gaat. Zijn schapenfamilie heet "Hebridean" en is een uitstervend ras, het bestond ooit uit 12.000 leden maar er zijn er al heel veel van gesneuveld en nakomelingen zijn er niet meer. Dit schaap is dus redelijk uniek. Eigenlijk zonde om gebruik te maken van dit schaap. Ik laat hem daarom maar in mijn kast staan en ooit op een bijzonder moment komt hij eruit.....

Om toch alvast wat te weten te komen over deze bijzondere whisky vind je hieronder
alvast de proefnotities:

Proefnotities:
Een volle, rijke geur, waarin rokerige turf, leer, pruimen, sherry en tabak te vinden zijn. De smaak geeft in eerste instantie fruit, waarna al snel vanille, kruiden, koffie en smeulend hout volgen. De finish is lang, waarin peper, zeegeuren en turf langzaam verdwijnen.

Vatting of aged Island & Highland Single Malt Whiskies:
Uniek en gelimiteerd; de laatste botteling van deze whisky is inmiddels al gebeurd!
De Sheep Dip Old Hebridean is de opvolger van de zeer succesvolle 'standaard' Sheep Dip. Toch is deze Old Hebridean van een hele andere orde, aangezien de rokerige Islay tonen een prominente rol spelen. De componenten voor deze vatted malt werden voor maar liefst 15 jaar met elkaar gehuwd in ex-bourbonvaten. Deze bijzondere methode wordt zeer zelden gebruikt maar Master Blender Richard Paterson weet als geen ander hoe hier een perfecte dram van te maken. Hij gebruikte hiervoor onder andere een 19 jaar oude Dalmore, een 21 jaar oude Fettercairn en een 25 jaar oude Ardbeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten