vrijdag 1 juni 2012

Sheep Diptype whisky: Blend van 16 verschillende malts, tussen 8 en 12 jaar oud
percentage: 40%
kleur: koper goud
geur: Delicaat en verfijnd. Soft sensueel, bloemig en complexe fruitsmaken.
Meloen, peer en sinaasappel met een hint van amandelen
smaak: Een rijke en volle smaak, fruitig met kruiden en noten welke langzaam overgaat naar rokerige tonen
finish: Lang met veel kruiden en een behoorlijke "Islay" finale

Deze whisky heeft mij zeer verrast, wat een ontdekking is dit zeg!
Ik kan hem iedereen van harte aanbevelen, dit moet je gewoon geproefd hebben,
zo lekker. Er steekt een mooi verhaal achter dit juweeltje...

Het verhaal achter Sheep Dip:
MJ Dowdeswell was eigenaar van The Anchor pub in Oldbury-on-Severn, Gloucestershire. Hij speelde in op het wijdverbreide gebruik om zelfgestookte whisky Sheep Dip te noemen. Sheep Dip is oorspronkelijk een ontsmettingsvloeistof voor boeren en herders om schapen vrij te maken van mijten, luizen en teken.
Om belastingen en echtgenotes niet wijzer te maken dan ze waren noemden de boeren hun vaak afschuwelijke stooksel uit graanresten Sheep Dip. En dat bestelden ze ook in de kroeg onder luid gelach: ‘a pint and a sheep dip’.
De naam werd ook gebruikt als scheldwoord en helaas ook als middel om afscheid te nemen van het vaak harde leven. De pubeigenaar in Oldbury-on-Severn liet twee whisky’s maken: Sheep Dip en Pig’s Nose, afgeleid van de boerenuitdrukking ‘as soft as a pig’s nose’.
De beide zwierven later als ‘orphan brands’ rond, kwamen bij Whyte & Mackay terecht, waar Alex Nicol van the Spencerfield Spirit Company ze mee vandaan nam en door de fameuze Master Blender Richard Paterson liet ombouwen tot een blended (vatted) malt en een blend.

Sheep Dip is tussen de acht en twaalf jaar oud, gevat in first fill hout.

Jim Murray beschrijft Ship Dip in zijn Whisky Bible als "Jong en springlevend als een pasgeboren lammetje wat geniet van het verse, moutwaterige gras. Stijlvol met een vleugje kruiden."

Alex Nicol,
oprichter van the Spencerfield Spirit Company en brand-eigenaar van Sheep Dip:Over the Spencerfield Spirit Company:
Het bedrijf achter Sheep Dip is the Spencerfield Spirit Company.
Spencerfield is eigenlijk een grote boerderij met een enorm landgoed. Naast Sheep Dip hebben zij ook de labels Pig's Nose, Edinburgh Gin en Sheep Dip Old Hebridean.
(Een review over Pig's Nose en Old Hebridean volgt...)

De eerste distilleerderij op het Spencerfield landgoed is gebouwd in 1795 door Duncan Montgomery. Het bedrijf bloeide op en de zaken gingen goed. In 1860 verkreeg men pattent op de "steam still" die een mooie Lowland malt whisky produceerde voor de engelse en lokale markten.


Vandaag de dag is het Spencerfield landgoed omringd door gerstemout velden en zijn er op de boerderij diverse dieren aanwezig en wordt er elke dag genoten van verse eieren. Alle dieren zijn deel van de Spencerfield familie en zo worden ze ook behandeld op de boerderij.
Blossom, het varken, heeft gezorgd voor veel nakomelingen. Dug en Daisy zijn de vertrouwde terriers die rondlopen op het erf. En dan lopen er ook nog drie gekke katten. Last but not least zijn er ook nog race-paarden, de trots van Spencerfield, genaamd de Sheepdipper en Edinburghgintime.

Maar het meest trots is Spencerfield natuurlijk op de mooie whisky's en de gin die zij voortbrengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten