dinsdag 12 juni 2012

Talisker 10 jaar


Type whisky: Islands, 10 jaar oud
Percentage: 45,8%
Kleur: helder goud
Neus: Krachtige neus met turf en ziltigheid van de zee, gerookte vis, zoet fruit en citrus
Smaak: Volle, complexe smaken van rook (turf), gember, pure chocolade gepaard met intense warmte en achterin de mond zwarte peper en chili peper
Finish: Een lange, verwarmende afdronk, peperig en zoet

Talisker is al lange tijd één van mijn favoriete whisky's, het werd tijd om er een blog over te schrijven! Wat het voor mij zo lekker maakt is het turfachtige en dat rokerige, met een vleugje peper, hij is zacht om te drinken met een warme gloed aan het eind. Voor mij precies zoals een echte whisky zijn moet!


Talisker is één van de zes whisky's van Diageo's serie "the Classic Malts", samen met Dalwhinnie, Glenkinchie, Gragganmore, Oban en Lagavulin. Elke whisky representeert één van de zes whisky regio's in Schotland. Samen met Lagavulin (Islay) vertegen- woordigt Talisker de zwaardere schotse single malts. Talisker is dan ook een must-have voor slijters, die moet je altijd in je schappen hebben staan, Talisker staat al jaren in hoog aanzien bij whisky liefhebbers.


Over de distilleerderij:
Op het afgelegen eiland Skye staat de distilleerderij. Talisker heeft zijn karakter onder andere te danken aan het zeeklimaat. Je ruikt en proeft de zee in het glas. Skye was vroeger de ideale plaats voor illegale distilleerderijen, vanwege zijn ligging. Talisker werd in 1830 opgericht door de gebroeders Kenneth en Hugh MacAskill. In 1831 begon men met het stoken van het eerste distillaat.

Het stoken van whisky was in 1831 net legaal geworden. Het ging goed met Talisker tot men in 1848 niet anders kon dan de lease terug te geven aan de North of Scotland Bank. In 1857 verkocht de bank de distilleerderij aan Donald McLellan voor ongeveer 500 pond. Ondanks de gunstige investering had Donald moeite om Talisker winstgevend te maken, daarom werd John Anderson erbij betrokken in 1860. Deze John kwam echter in het gevang terecht voor het verkopen van whiskyvaten die niet eens bestonden. Dat leidde weer tot nieuwe eigenaren van Talisker, Roderick Kemp en Alexander Grigor Allen.

Roderick Kemp verkocht zijn Talisker aandelen in 1892 en kocht daarmee de Macallan distilleerderij. In de daarop volgende jaren heeft Talisker verscheidene eigenaren gehad tot de overname in 1916 door DCL. De traditionele "triple distillation" methode werd in 1928 afgeschaft. Omstreeks 1930 kwam Talisker in het bezit van de Scottish Malt Distillers (SMD, de voorgangers van Diageo). De daarop volgende 30 jaar verliepen zonder overnames.

In 1960 woedde er een grote brand waarbij de distilleerderij grote schade opliep. Gedurende 2 jaar na de brand werd het geheel weer opgebouwd en werden er identieke exemplaren gemaakt van de vijf stills die beschadigd en verwoest waren door de brand.

Talisker werd opnieuw geopend in 1962 en zette de productie op traditionele wijze voort.
In 1972 stopte men het mout-proces bij Talisker en vanaf dat moment haalde men de gemoute gerst van the Glen Ord Central Maltings in the Highlands.

In 1988 lanceerde Diageo de al eerder vermeldde "Classic Malts Selection" en 10 jaar later volgde de "double matured" editie.

1998: release van de "Distillers Edition" met een amoroso sherry finish.
2004: release van een 18- en een 25-jarige Talisker.
2005: Talisker viert zijn 175e bestaan en de Talisker 175th Anniversary wordt gereleased. In 2006 introduceert men ook een 25-jarige cask strength Talisker.
2006: release van een 30-jarige Talisker en de 4e editie van een 25-jarige Talisker.
2007: release van de 2e editie van de 30-jarige en de 5e editie van de 25-jarige Talisker.
2008: release van Talisker 57º North, 6e editie van de 25-jarige en 3e editie van de 30-jarige Talisker.
2009: opnieuw nieuwe edities van de 25- en de 30-jarige Talisker.
2010: release van 1994 Manager's Choice single cask en opnieuw een nieuwe editie van de 30-jarige Talisker.
2011: release van drie gelimiteerde Taliskers, 25, 30 en 34 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten