donderdag 5 juli 2012

Cardhu 12 jaar


Type whisky: Speyside, 12 jaar
Percentage: 40%
Kleur: barnsteen
Neus: licht en bloemachtig, behoorlijk zoet met peren, noten, honing en chocolade met op de achtergrond een klein vleugje rook
Smaak: moutig en zoet, appels en toffee
Finish: redelijk lange finish met zoete rook en mout

Inmiddels heb ik ook mogen proeven van de 15-jaar oude Cardhu en beide whisky's zijn echte allround whisky's, lekker voor ieder moment.


Over de distilleerderij:
De Cardhu distilleerderij ligt op de noordoever van de Spey, tussen Cardow en Upper Knockando. Vertaald betekend Cardhu "zwarte rots". Cardhu werd opgericht in 1811 door Helen Cumming. Samen met haar man runde ze de distilleerderij eerst illegaal, tot ze in 1824 een vergunning kregen. Ze stookten de whisky toen nog op hun boerderij in Cardow. Dankzij haar vindingrijkheid lukte het haar voor 1824 telkens weer om de gehate Engelse controleurs om de tuin te leiden. Haar schoondochter bouwde in 1874 op de huidige plaats een nieuwe distilleerderij. In 1893 wordt Cardhu opgekocht door John Walker & Sons voor 20.500,- pond, de Cumming familie runt dan nog steeds de distilleerderij. De whisky naam veranderd dan van Cardow naar Cardhu. In 1908 veranderd de naam weer terug naar Cardow en vanaf 1981 heet het weer Cardhu. Sinds 1997 hoort de distilleerderij bij de UDV (United Distillers & Vintners) en daarmee bij het enorme Diageo-concern.

Cardhu is de nummer één whisky van Spanje en vanwege de enorme vraag gaat bijna de gehele productie van deze malt daarheen. De whiskyhandelaren in de rest van de wereld moeten deze single malt daarom meestal rechtstreeks importeren. Het aroma is erg zacht, met een beetje rook. De smaak is moutig zoet en tamelijk evenwichtig. De afdronk is redelijk lang, ook weer een beetje zoet en turfachtig.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten