woensdag 4 juli 2012

Kilchoman Sherry Cask Release


Type whisky: Islay, 5 jaar gerijpt in Oloroso sherry vaten, 50 PPM
Percentage: 46%
Kleur: vol goud
Neus: zachte turfrook met aroma's van rijp fruit en kruiden
Smaak: aanvankelijk zoet gevolgd door zachte turf aroma's met ziltige tonen van de zee en wederom fruit en kruiden
Finish: een rijke lang aanhoudende finish

Nog niet eerder heb ik een Kilchoman mogen proeven, dit is mijn allereerste.
De turf is erg aanwezig maar door de rijping in Oloroso sherry vaten heeft deze whisky een aangenaam zoet karakter gekregen. Een mooie balans tussen turf en zoetigheid!!

Ik ben overtuigd van de kwaliteit van Kilchoman en ben erg benieuwd naar de andere whisky's die ze produceren en die nog op de markt moeten gaan komen. Ik heb eerlijk gezegd wel moeten wennen aan de wat zwaarder turf gerookte whisky's maar toen ik laatst een "unpeated" whisky dronk miste ik die typische turfsmaak zelfs!Over de distilleerderij:
Kilchoman is een boerderij distilleerderij die 124 jaar geleden als één van de eerste distilleerderijen op Islay werd opgericht. Het is tevens de meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Kilchoman spreek je uit als "Kilhoman". De huidige distilleerderij is gebouwd in 2005 en de eerste batches van de nieuwe spirit kwamen later dat jaar uit de zeer kleine ketels.

Alle productieprocessen en grondstoffen, van gerst tot fles, heeft Kilchoman in eigen hand en daar is men terecht trost op! Men maakt gebruik van lokale ingrediënten om traditionele Islay whisky te waarborgen. De rijping vindt voor 90% plaats op American Oak/Bourbon Hogshead. De overige 10% rijpt op 3 jaar oude Oloroso sherrybutts.

Eigen verbouwde gerst:
Kilchoman is één van de kleinste distilleerderijen in Schotland met een jaarproductie van ongeveer 100.000 liter.

Zo'n 100 ton gerst verbouwd men zelf op het eigen landgoed van de boerderij, wat overeenkomt met ongeveer 30% van de benodigde hoeveelheid van de jaarproductie.
De rest van de grondstoffen haalt men bij de nabij gelegen Port Ellen mouterij op Islay.
De waterbron voor de whisky komt van de Octofad boerderij welke ligt aan de Rhinns van Islay, de zuidwestelijke punt van het Islay.


Anthony Wills verhuisde in 1995 naar Schotland nadat hij 25 jaar gewerkt had als onafhankelijke whisky bottelaar en in de wijnhandel.
Hij investeerde en bouwde de distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm. Wills visie was om enkel gebruik te maken van lokale ingrediënten en dat is hem gelukt. Kilchoman whisky is een echte traditionele Islay whisky en daar is men met recht trots op! De eerste batches liepen eind 2005 uit de kleine ketels. Typerend voor Islay whisky's is dat er veel turf gebruikt wordt bij het drogen van de gerst.
Kilchoman is met 50 PPM één van de zwaarst geturfde whisky's.

Wil je nog meer weten over Kilchoman? Bekijk dan eens de distilleerderij rondleiding op YouTube door Kilchoman's manager John en interviewer Ralfy van Ralf.com:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten