woensdag 25 juli 2012

Springbank Longrow CV


type whisky: Single Malt, non-chillfiltered, niet gekleurd
percentage: 46%
kleur: amber
geur: zachte turf met pekel, vanille en fudge
smaak: subtiele pekel met aangenaam rook aroma, kruidig met vanille en gember
finish: een zeer lange ietwat droge afdronk met citrusfruit, graan en peper

Ik was aangenaam verrast door deze whisky, de subtiele rooksmaak gaat heel goed samen met de zoete en kruidige aroma's. Dit is één van mijn favoriete whisky's geworden, lekker voor ieder moment, een aanrader!

Springbank Longrow is een dubbel gedistilleerde, zeer turfrijke single malt, die voor het eerst in 1973 werd gedistilleerd. Deze whisky is vernoemd naar de oude Longrow distilleerderij die naast Springbank stond.

Springbank werd in 1828 opgericht door de Reid familie. In 1837 werd Springbank overgenomen door John en William Mitchell en in 1897 tot vandaag de dag is het eigendom van J. & A. Mitchell & Co.


Springbank heeft naast de Longrow nog twee andere whisky's in de CV-serie,
de Springbank CV Single Malt en de Hazelburn CV Single Malt.
De whisky’s in de CV-serie worden gemaakt met een selectie van verschillende leeftijden en smaakprofielen.


Over de whisky-streek Campbeltown:
Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel ten zuidwesten van Schotland, zo'n drie uur rijden van Glasgow, en lijkt bijna op een eiland. Mull komt uit het Keltisch en betekent Kaap. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die verwarming voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven, die stoomboten kon ontvangen was zeer belangrijk voor de whisky export.


Helaas bleven er na de recessies in de eerste helft van de 19e eeuw
van de 30 distilleerderijen maar 3 over waarvan Springbank er één is.

De Campbeltown maltwhisky hebben door de geringe invloed van het turf een totaal afwijkend smaakcomponent: frisse zilte neus en smaak. Dit komt door de ligging op het schiereiland, de zeenevels van Kintyre bestaan echt en het spreekt vanzelf, dat deze nevels bij het ademen van de vaten worden opgenomen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten