maandag 27 augustus 2012

Oban 14 jaar


type whisky: Highlands, 14 jaar oud
percentage: 43%
kleur: goud
geur: zoet, licht moutig, rokerig, fruit
smaak: fruit, moutig, zoete kruiden, lichte zeewier en rook, beetje wasachtig
finish: een lekkere moutige rook finale die langzaam wegebt

Als ik een niet whisky-drinker kennis zou moeten laten maken met de prachtige wereld van single malts dan zou ik hem een Oban aanbieden. Oban kenmerkt zich als een zeer zachte single malt die heel goed drinkbaar is met een prachtig smaakprofiel en een lange afdronk. Niet voor niets is Oban één van de whisky’s uit de Classic Single Malts van Schotland. Elke whisky liefhebber zou eigenlijk altijd een fles Oban in huis moeten hebben.

Met gefermenteerd water wordt de gemoute gerst eerst gewassen waardoor er eerst een soort bier ontstaat. Vervolgens wordt het 2x gedistilleerd tot malt. Oban verkrijgt zijn zachtheid door een 14-jarige rijping in oude Bourbonvaten, de zachtheid gaat perfect samen met de lichte turfsmaak.


In Diageo’s “Classic Malt” serie vertegenwoordigt Oban de West Highland regio van Schotland. Oban is een prachtige single malt , zacht en vol met fruit en mout, met een vleugje heide en rook.

Over de distilleerderij:
De Oban Distilleerderij is één van de weinige distilleerderijen van de Western Highlands en is ondanks zijn kleine omvang toch een bekende veelbetekenende naam in de whiskywereld. Oban is een klein heel oud stadje waarvan bekend is dat al in 5000 voor Christus zich de eerste grotbewoners vestigden. De distilleerderij staat midden in de stad en springt erg in het oog. Het water van Oban komt uit de heuvels en is turfachtig.


Toen de Oban distilleerderij in de directe nabijheid van de haven werd opgericht, bestond de eigenlijke stad Oban nog niet eens. Pas in de loop van de tijd groeide er rond de distilleerderij een leefgemeenschap. Uitbreiding van de distilleerderij binnen de plaats Oban was daardoor niet meer mogelijk.

De distilleerderij werd in 1793 door de familie Stevenson gebouwd. De huidige stenen gebouwen dateren echter niet uit die tijd, maar zijn van circa 1880. In de vroege 19e eeuw lag de distilleerderij enige tijd stil. In 1923 kocht John Dewar & Sons het bedrijf, maar korte tijd daarna ging het naar de DCL. De vergunning werd daarbij aan het dochterbedrijf Hopkins & Co. overgedragen. Tegenwoordig is de distilleerderij onderdeel van UDV en daarmee van het grote Diageo-concern.


Rond 1930 lag het bedrijf stil, net als in de jaren zestig, toen er een verbouwing had plaatsgevonden. Omdat er midden in de stad niet kon worden uitgebreid, beschikt de distilleerderij nog altijd over twee distilleerketels. Het gebrek aan plaats werkt ook door in de opslag, de vaten met whisky kunnen niet allemaal rijpen in de nabijgelegen pakhuizen. Daar komt bij dat het water een tamelijk lange weg moet afleggen naar de distilleerderij. De whisky wordt ten slotte gebotteld in Leven.1 opmerking:

  1. Ha Freek,

    Deze serie stond in een café in Nijmegen toen ik daar laatst was: Café van Rijn.
    Ze hebben daar in ieder geval wel smaak.

    Groeten van de buurman

    BeantwoordenVerwijderen