donderdag 16 augustus 2012

Octomore Comus 4.2


De chemische meesterbreinen van Bruichladdich, de Willy Wonka's van de whiskyfabriek, zijn erin geslaagd om een extreem zwaar geturfde whisky te produceren: Octomore Comus 4.2!

Met een onwaarschijnlijk hoog PPM-gehalte van 167 is dit de zwaarst geturfde whisky ter wereld. Althans, dat dacht ik... een paar dagen nadat ik een mooie sample toegestuurd had gekregen kwam Bruichladdich met Octomore Comus 5.1 op de markt met een
PPM van 169.

Het feit dat er "slechts" een verschil is van 2 punten doet mij vermoeden dat
het PPM-gehalte bijna aan het maximum zit. Of trekken de Willy Wonka's toch nog een paar trucs uit de kast??

Octomore Comus 4.2 wordt door Bruichladdich's Jim Mcewan omschreven als
"Rock & Roll in a glass and at the same time a Love Story!"

type whisky: 5 jaar oude Islay Single Malt, met een Sauternes cask finish
percentage: 61%
kleur: licht goud
geur: een combinatie van turfrook, leer en tabak wat overgaat in nootachtige tonen van het eiken en toffee
smaak: de Grand Cru Sauternes wijnvaten geven smaken af van perenstroop,
rijpe druiven, guave, passievrucht en meloen
finish: een extreem lang aanhoudende finish met turf, rook en zoete noten


Octomore Comus 4.2 heeft een gelimiteerde oplage van 18.000 flessen.

Octomore is een boerderij, in de buurt van Port Charlotte op het eiland Islay. De naam Octomore is afgeleid van de verdeling van een oud Islay landgoed in acht agrarische eenheden.

Comus, is de zoon van Bachius (god van de wijn) en Circe (dochter van Helios de zonnegod).

Comus is een toneelstuk geschreven door John Milton en werd in het engelse kasteel Ludlow voor het eerst opgevoerd in 1634. Het toneelstuk gaat over Comus die wanhopig probeert om jonge meisjes te veroveren met zijn magische drankjes om ze van hun maagdelijkheid te beroven. Het is een filosofische strijd tussen sensueel plezier, onthouding, reden en deugd. Octomore Comus 4.2 sluit aan bij dit toneelstuk en is een combinatie van "Beauty & the Beast", de brute kracht van turf gaat perfect gepaard met de elegante smaken die voortkomen uit de franse Sauternes wijnvaten.

Ik had verwacht om werkelijk achterover geslagen te worden door de turfsmaak maar verrassend genoeg gaat de aanvankelijk explosieve turfsmaak al snel over in een zachte, zoete en ronde volle smaak. Werkelijk een hele elegante combi.
Bruichladdich heeft de lat wel erg hoog gelegd voor zichzelf, maar ze hebben het geflikt, wat een mooie whiskylijn is Octomore, petje af!
Ik ben reuze benieuwd waar de Willy Wonka's van Bruichladdich nu weer op zitten te broeden en kijk erg uit naar wat er nog gaat komen...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten