dinsdag 7 augustus 2012

Wemyss Single Cask Range


Het is tijd voor een tweede blogpost over Wemyss, jawel!
Dit familiebedrijf kwam onlangs weer met een paar hele mooie nieuwe single casks op de markt die ik graag met jullie wil bespreken. Nadat ik reeds eerder een paar whisky's uitgebreid had mogen proeven en mijn eerste blog had geschreven over Wemyss, wist ik dat dit een merk was om in de gaten te houden. Aan de kwaliteit van de whisky's van Wemyss is duidelijk af te lezen dat we hier te maken hebben met mensen die met veel passie en vakbekwaamheid hun ambacht uitoefenen. Precies wat je van een echt familiebedrijf verwacht.

Aan mij de eer om 3 mooie whisky's uit de nieuwe lijn te nosen & tasten. Ik heb ze alle drie uitgebreid geproefd en stuk voor stuk zijn het juweeltjes met unieke eigenschappen. Ergens is het jammer dat er maar een beperkte oplage is, aan de andere kant maakt dat de whisky's extra speciaal!

"Fresh Fruit Sorbet"
type whisky: Clynelish Single Cask, Highland Malt, 15 jaar oud
Oplage: 331 bottles
percentage: 46%
kleur: goud graan
geur: de zomerse geur van deze dram springt het glas uit met frisse aroma's van limonade en een sorbet van sappige peer, honing en meloen
smaak: een volle body met tonen van verse, rijpe meloen en peer
finish: zoet en zacht, een perfecte zomer dram om lekker van te genieten!
"Driftwood"
type whisky: Bunnahabhain Single Cask, Islay Malt, 15 jaar oud
Oplage: 374 bottles
percentage: 46%
kleur: zand
geur: een typische Islay geur van zeelucht, rook en nat zaagsel, dit is een dram die de ruige schotse westkust typeert
smaak: in het begin een heftig turf aroma welke langzaam soepeler, zachter en ronder wordt, met tonen van rode bessen, anijszaad en drop
finish: een ongelooflijk complexe en lange finish
"Wild Berry Spice"
type whisky: Miltonduff Single Cask, Speyside Malt, 25 jaar oud
Oplage: 169 bottles
percentage: 46%
kleur: amber
geur: rietsuiker, zoete haver, boter, hazelnoten en toffee, rabarber, zwarte bessen en zoete honingkoek
smaak: de smaak is hartiger dan de neus doet geloven met kruiden zoals nootmuskaat en gember en sterke smaken van heidehoning en rode bessen
finish: lang en droog maar goed in balans met een caramel finish


Als onafhankelijke bottelaar koopt Wemyss whiskyvaten op van distilleerderijen, waarvan sommigen voor een beperkte tijd of voorgoed gesloten zijn. Ze laten de vaten voor een onbepaalde tijd verder rijpen, bottelen de whisky en verkopen vervolgens de flessen met hun eigen etiket.

Wat Wemyss uniek maakt is dat men de namen van hun whisky bedenkt aan de hand van de bijbehorende geur- en smaakprofielen.
Daaruit komen de meest prachtige, tot de verbeelding sprekende titels, zoals:
Honey Spice, Peat Chimney, Fresh Fruit Sorbet of Wild Berry Spice.


Over de familie Wemyss:
Wemyss is een hele oude adelijke Schotse familie uit “the Kingdom of Fife”, zij bewonen sinds het jaar 1300 het kasteel Wemyss. Het kasteel bevind zich bovenop een rotspartij met aan de achterkant uitzicht op Edinburgh. In deze rotspartij is een grottenstelsel, die vroeger werd gebruikt als schuilplaats voor de christelijke missionarissen. De familie is al heel lang actief in de wijnwereld. Zij bezitten zowel een Frans als Australisch wijnhuis. Sinds een aantal jaren zijn zij ook verantwoordelijk voor Wemyss Vintage Malts.
De naam "Wemyss" komt van het gallische woord "uaimh" wat "grot" betekend.

Het was John Haig die in het begin van de 19e eeuw de eerste distilleerderij bouwde
op het Wemyss landgoed. Tot op de dag van vandaag wordt gerst van het landgoed Wemyss geprezen door de toonaangevende Schotse distilleerderijen.

Charles Maclean

Nosing Panel:
Wemyss Malts kiest de beste whiskyvaten die er zijn, hier is zelfs een speciaal "Nosing Panel" voor opgezet. Het strikte selectieproces beperkt het aantal geschikte whiskyvaten, vandaar dat er ook altijd maar een beperkte oplage van de betreffende whisky wordt gemaakt. Uit de reeds geselecteerde vaten wordt dan weer een selectie gemaakt welke er gebruikt worden voor de blended whisky's en welke voor de Single Cask range.

De voorzitter van dit Nosing Panel is niemand minder dan Charlie Maclean, schrijver van 8 boeken over whisky en "Keeper of the Quaich" in 1992 van de Scottish Malt Whisky Society. Zijn passie is single cask malts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten