woensdag 12 september 2012

Benriach 10 jaar Curiositas


type whisky: een geturfde Speyside whisky
percentage: 46%
kleur: amber/barnsteen
geur: een explosie van aromatische turf met aardachtige tonen, daarna honing,
fruit en eikenhout
smaak: in het begin een aanval van turf, gevolgd door een complexe mix van fruit, heide, noten, eikenhout en kruiden
finish: krachtig en lang, vol met turf. Voeg een beetje water toe en de finish duurt nog langer met tonen van kaneel, kruiden, zoethout en eikenhout, een licht droge,
peperige afdronk

Mijn ervaring:
De Benriach 10 jaar heeft als bijnaam “Curiositas” en nieuwsgierig maakte deze whisky mij zeker. Een geturfde Speyside whisky, dat is toch redelijk uniek. Maar is deze dan te vergelijken met een typische Islay whisky? Niet helemaal, Benriach is welliswaar zwaar geturfd maar mist de geur- en smaakelementen van de ziltige zee. Daarvoor in de plaats zijn er veel zoete geuren en smaken die heel mooi samen gaan met de rokerige turf.
Ook nieuwsgierig geworden? Dit is een hele mooie whisky en heel goed betaalbaar zelfs! Zeker aan te raden is het om wat water toe te voegen, dat veranderd het smaakpallet enorm met nog meer zoete tonen en kruiden.

Whiskyexperts:
Whiskyexperts beweren dat geturfde whisky’s na 10 jaar een optimale balans bereikt hebben tussen de bitter- en de zoetheid van turf in combinatie met eikenhout. In feite is deze Benriach een replica van de origineel geturfde Speyside whisky uit de 19e eeuw met turfkarakter en bijbehorend smaakpallet.


Over de stokerij:
De stokerij Benriach ligt ten zuiden van Elgin, vlak naast Longmorn. Ze werd gebouwd in 1898, toen whisky booming business was, maar nog in datzelfde bouwjaar werd ze door buurstokerij Longmorn overgenomen. Na amper twee jaar ging het, als gevolg van het failliet van massaproducent Pattison, bergafwaarts met Benriach en moest de stokerij worden gesloten. Pas in 1965 startte de Glenlivet Group de distilleerderij weer op.


In 1978 werd Benriach met de hele groep overgenomen door het Canadese concern Seagram. In 1994 besloot men in eigen beheer een single malt te gaan uitgeven, nadat deze tot die tijd uitsluitend bij onafhankelijke bottelaars te koop was. Na de fusie met Chivas Brothers was de stokerij sinds 2001 in bezit van Pernod Ricard. Omdat de nieuwe eigenaar nu over meer stokerijen beschikte dan nodig leek, werd Benriach gesloten. In 2004 kwam dan uiteindelijk de langverwachte redding: Billy Walker (voormalig directeur bij Burn Stewart) kocht samen met de beide Zuid-Afrikaanse zakenlieden Wayne Keiswetter en Geoff Bell de distilleerderij, inclusief de voorraden, waaronder zelfs vaten uit 1960. Speciaal daarvoor werd de Benriach Distillery Company opgericht.

De whisky's van Benriach zijn heel verschillend. Sommige zijn droog en soepel, daarnaast is er deze sterk geturfde, rokerige en olieachtige whisky met een zeker complexiteit, die toch ook weer droog uitvalt. Sinds november 2006 zijn er ook een paar vijftien jaar oude wood finishes met sherry, rum, madeira en port verkrijgbaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten