donderdag 6 september 2012

Mackmyra, the Swedish Whisky


type whisky: malt whisky, zonder kleurstoffen en niet chill filtered
percentage: 41,4%
kleur: licht goud
geur: fris, subtiel citrus fruit en groene appels, vanille en appeltaart
smaak: licht spicy, toffee, anijszaad, gember met vooral zoete almonds en marsepein
finish: een medium lang aanhoudende finish met een licht snufje rook en een pepertje

Dit is een jonge whisky welke heeft gerijpt in bourbon vaten in combinatie met grote mooie sherryvaten en kleine zweeds eikenhouten whiskyvaten. De fles alleen al is letterlijk een plaatje met daarop te zien een aantal aspecten over het productieproces.

Na ongeveer 100 verschillende schotse whisky's uitgebreid geproefd en beschreven te hebben wordt het hoog tijd om eens buiten de grenzen van Schotland te treden...
Ik ben beland in het mooie Zweden, jawel! Wordt daar dan ook whisky gemaakt hoor ik jullie denken? Jazeker en hoe! Zweden voorziet in alle ingrediënten voor de productie van whisky en voorziet zelfs in eigen whiskyvaten gemaakt van zweeds eikenhout.

Ik was erg verrast door deze whisky, vooral de smaak van zoete almonds en marsepein komen heel duidelijk naar voren. Dit is een mooie, bijzondere whisky, echt een aanrader! Een geweldige whisky als aperitief of gewoon voor elk moment. De Zweden die weten het wel, goed gedaan hoor, Skål!


Ik kwam in contact met Angela D’orazio, masterblender van Mackmyra en zij vertelde mij het wonderbaarlijke verhaal over het ontstaan van Mackmyra.
Dit verhaal begint in 1999 over 8 vrienden die net zijn afgestudeerd van de universiteit.
Ze gaan samen op een ski-trip en toevallig had iedereen een fles whisky meegenomen.
Tijdens de aprés ski werd elke whisky uitgebreid besproken en ze vroegen zich af waarom Zweden eigenlijk geen eigen whisky distilleerderij had? Toen ontstond het idee om zelf whisky te gaan distilleren. Wat die schotten kunnen, dat kunnen wij ook was hun motto! De oprichting van Mackmyra werd al gauw een feit.

Men heeft een aantal jaren geëxperimenteerd met recepten, verschillende types graan, eiken vaten en verschillende brandstoffen om het gemoute graan mee te drogen (waaronder turf, elzenhout, jeneverbes en sparrenhout)

Sinds de start van de commerciële productie in 2002 heeft Mackmyra al veel verschillende whisky’s op de markt gebracht. De eerste release was de Preludium 01, gevolgd door de Preludium 02, 03, 04, 05 en 06. De Preludium serie had een gelimiteerde oplage en allemaal binnen de kortste keren uitverkocht. Tevens heeft Mackmyra een aantal oplages single cask Reserve op de markt gebracht, gerijpt in kleine 30 liter vaten.

Sindsdien zijn er een aantal andere bottelingen gereleased maar de meest verkrijgbare is Den Första Utgåvan (The First Edition).

De distilleerketels van Mackmyra zijn gemaakt door Forsyths in Schotland, de washbacks zijn gemaakt in Zweden en de wash tun in Duitsland.


Mackmyra is vernoemd naar een klein stadje in centraal Zweden. De distilleerderij staat op het grondgebied van de oude Mackmyra molen en ijzerwerken, die oorspronkelijk stammen uit 1500.
De distilleerderij is gehuisvest in oude gebouwen die voorheen gebruikt werden als energiecentrales, een molen en een ijzersmederij.

De opslagplaats voor de rijping van Mackmyra whisky is bijzonder, 50 meter onder de grond in een oude mijn dichtbij de distilleerderij.


De mensen achter Mackmyra hebben hun dromen nagestreefd en de zweedse malt whisky gecreëerd. Ze maken whisky op hun eigen manier van locale ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. Het resultaat heeft Zweden op de internationale whisky map gezet! Mackmyra biedt een geweldige whisky ervaring voor mensen die eens buiten het normale durven te stappen!
Welkom bij Mackmyra...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten