zondag 16 september 2012

Wemyss Lord Elcho


type whisky: Blend van tenminste 15 jaar oude malt en graanwhisky's
percentage: 40%
kleur: goud/koper
geur: rijk en verwarmend met subtiele tonen van zoete kruiden en sandelhout
smaak: een vol mondgevoel, robuust en zacht, vol met heerlijk gekruid fruit en kruidnagel
finish: lang aanhoudend, erg rijk en luxueus

17 september 2012 is de officiële releasedatum van deze prachtige blend van Wemyss Malts. Ik was één van de gelukkigen om nog voor de release alvast te mogen voorproeven!

Wemyss heeft niets teveel gezegd, dit is werkelijk een schitterende blend met een sublieme zachtheid. Het is weer een mooie nieuwe aanwinst in de geweldige serie van whisky's van deze onafhankelijke bottelaar. De whisky is erg toegankelijk en geschikt voor ieder moment. Lekker vol, rond en zacht met aangename tonen van kruiden en fruit. En een mooie rijke lange afdronk, heerlijk! Met een beetje water erbij wordt deze blend nog zachter en komen de aroma's van zoete kruiden nog beter naar voren.

Lord Elcho premium blended Scotch whisky is doordrenkt met de verfijnde mannelijke geest van zijn naamgenoot. Glad en rijk met een leeftijd tot in de perfectie! Het is echt een nobele whisky met een edele afkomst.Lord Elcho, een dappere, adelijke heer:
Heer Elcho was de oudste zoon van de 5de Graaf van Wemyss.
Hij was één van de meest aanhankelijke supporters van Bonnie Prince Charlie tijdens de noodlottige Jacobieten Opstand van 1745.

Lord Elcho, geboren in Schotland, was erfgenaam van het grote Wemyss landgoed op de rotsachtige kust van de Firth of Forth vlak bij Edinburgh. Hij werd opgeleid bij Winchester College, Engeland en daarna ging hij naar de militaire school in Angers, Frankrijk.
In 1740, tijdens zijn reis in Italië ontmoet hij de jonge prins Charles Edward Stewart.
Elcho speelde een belangrijke rol in de opstand en als erkenning voor zijn loyaliteit en moed in de slag van Prestonpans in 1745, werd Elcho benoemd tot kolonel van de prins.

Hij bleef bij de jonge prins tot zijn nederlaag in de Slag bij Culloden in 1746, toen Elcho werd ontdaan van zijn land en titel als straf voor zijn aandeel in de opstand.
Hij werd verbannen en werd gedwongen in ballingschap te leven in Frankrijk alwaar hij zijn militaire carriére voort zette. Helaas was hij nooit in staat terug te keren naar zijn geboorteland Schotland.Over de familie Wemyss:
Wemyss is een hele oude adelijke Schotse familie uit “the Kingdom of Fife”, zij bewonen sinds het jaar 1300 het kasteel Wemyss. Het kasteel bevind zich bovenop een rotspartij met aan de achterkant uitzicht op Edinburgh. In deze rotspartij is een grottenstelsel, die vroeger werd gebruikt als schuilplaats voor de christelijke missionarissen. De familie is al heel lang actief in de wijnwereld. Zij bezitten zowel een Frans als Australisch wijnhuis. Sinds een aantal jaren zijn zij ook verantwoordelijk voor Wemyss Vintage Malts.
De naam "Wemyss" komt van het gallische woord "uaimh" wat "grot" betekend.

Het was John Haig die in het begin van de 19e eeuw de eerste distilleerderij bouwde
op het Wemyss landgoed. Tot op de dag van vandaag wordt gerst van het landgoed Wemyss geprezen door de toonaangevende Schotse distilleerderijen.

Zie ook mijn andere blogposts over Wemyss:

Wemyss Malts
Wemyss Single Cask Range
1 opmerking:

  1. I had to hit translate, but I see we agree on a lot. Care to compare notes?

    http://whiskeyreviewer.com/2012/09/wemyss-malts-lord-elcho-scotch-review/

    BeantwoordenVerwijderen