dinsdag 9 oktober 2012

Glencadam 12 jaar port wood finish


type whisky: Highland Single Malt, 12 jaar, port finish
percentage: 46%
kleur: licht koper
geur: fruit, dadels, kaneel, chocolade en zwarte peper
smaak: full bodied met een heerlijk smaakpallet met karamel, gember en pruimen
finish: een medium lange afdronk met kaneel, gember, chili en tonen van nootmuskaat

Mijn ervaring:
Deze Glencadam 12 jaar oude port finish whisky werd gelanceerd eind 2010 en was de eerste whisky van de distilleerderij ooit die een finish onderging. Het is een fraaie whisky met een mooie balans tussen de aroma's van graan en port. De port finish heeft zijn werk heel goed gedaan, deze whisky staat bol van de zoete aroma's en het lekkere vind ik de spicy/chili achtige finish, heerlijk!


Over de distilleerderij:
Glencadam is een kleine, onbekende distilleerderij gelegen in de oostelijke Highlands van Schotland. De distilleerderij is gebouwd in 1825 in de stad Brechin, tussen Dundee en Aberdeen. Vroeger waren er veel distilleerderijen in de omstreek, maar die zijn inmiddels allemaal in de mottenballen gelegd. Glencadam is de laatste die overbleef. Glencadam heeft een rijke geschiedenis van productie en leverde whisky aan bekende Schotse whiskymerken als Ballantine’s en Teacher’s.

Een engels persbericht uit 2003:
"Een engels bedrijf is heropend en creëert daarmee 50 banen, de distilleerderij van Glencadam. Het uit Londen afkomstige familiebedrijf Angus Dundee heeft de distilleerderij gekocht die drie jaar geleden werd gesloten. Het bedrijf is van plan direct te starten met de productie na de succesvolle onderhandelingen met vorige eigenaar Allied Distillers. De verwachting is dat er op zeer korte termijn nog meer werkgelegenheid wordt gecreëerd."

Angus Dundee was al meer dan 50 jaar ervaren in het produceren van gin, wodka en whisky. Het meeste daarvan was voor eigen huislabels als Glen Parker, Angus Dundee, The Dundee, Scottish Royal en MacKillops Choice. Daarnaast produceerde Angus Dundee ook private labels voor klanten.

Al snel was de productie van Glencadam weer op gang gebracht en inmiddels is de distilleerderij in 2006 uitgebreid met een eigen blending centrum. De productie is in de loop der jaren flink opgeschroefd en bedraagt inmiddels 3,8 miljoen liter per jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten