vrijdag 19 oktober 2012

Glenfiddich 12 jaar


type whisky: Speyside Single Malt, 12 jaar, gerijpt op eiken Bourbon- en sherry vaten
percentage: 40%
kleur: licht goud
geur: graan, fruit, mout, honing en citrus
smaak: licht nootachtig en lichte turf, kruidig en vooral erg zacht
finish: een medium lange afdronk, met een vleugje rook, fruitig zoet en eikenhout

Het was begin jaren 90 toen ik mijn eerste Glenfiddich mocht proeven.
Een vriend van mij werd 18 en vierde thuis zijn verjaardag samen met een aantal vrienden. Zijn ouders waren het huis al uitgevlucht voordat al het gespuis er was.
Het was zoals altijd erg gezellig met veel slap geklets en flauwe grappen, dat allemaal onder het genot van een kratje bier.

Toen het bier op was werd vaders kabinet open getrokken en daar stond zijn favoriete whisky, een groene driehoekige fles... Glenfiddich! Ik herinner me de luxe koker met daarop de welbekende hertekop. Ik vond het in toen ieder geval niet lekker…
Whisky moet je leren drinken, dat blijkt maar weer eens.

Deze Glenfiddich is een heel mooi voorbeeld van een klassieke Speysider. Glenfiddich levert al jaren consistente kwaliteit en is een makkelijk drinkbare malt met karakteristieke smaken van fruit, mout en honing.

Een driehoekige fles was in die tijd redelijk uniek en vandaag de dag nog steeds.
De tegenwoordige fles van Glenfiddich verschilt wel iets met de flessen van toen.
Nu zijn de hoeken wat meer afgerond, vroeger waren de hoeken scherper zoals hieronder te zien is.


Het verhaal achter Glenfiddich:
Glenfiddich ligt in de whiskyhoofdstad Dufftown in de Fiddich Valley. De distilleerderij werd in 1886/1887 door William Grant opgericht en onder begeleiding van een architect door de familie Grant zelf gebouwd.

William Grant werd in 1839 geboren in Dufftown, een klein stadje in de Speyside regio van de Schotse Hooglanden. In die tijd kreeg de Speyside snel de reputatie van perfecte plaats om malt whisky te produceren, dankzij de heldere riviertjes die over graniet en turf stromen. Het zuivere bronwater en het koele, niet ruwe klimaat, voegen elegantie en karakter toe aan de malts.

Het faillissement van de blender Pattison in 1898 had ook gevolgen voor Glenfiddich. Het prestigieuze Pattison was nu eenmaal de grootste afnemer van Grants whisky. De familie besloot uiteindelijk een eigen blend te gaan produceren en deze over de hele wereld te gaan verhandelen en met succes! In tegenstelling tot vele andere distilleerderijen, die het failissement van Pattison niet overleefden, bleef Glenfiddich produceren.


Omdat de concurrentiestrijd door de vele fusies gestaag toenam en Glenfiddich ook tegenwoordig nog een tamelijk klein familiebedrijf is, bracht de distilleerderij tot ieders verbazing als eerste firma weer een single malt op de markt. In de branche stuitte dit op veel onbegrip, maar de Grants hielden stand. Dankzij consequente marketing, de driehoekige groene fles, het logo met het hert en zijn flexibiliteit werd het bedrijf wereldberoemd. Op het gebied van malt met een aandeel van ruim 26 procent werd Glenfiddich nummer één op de wereldmarkt. Glenfiddich '12 years old' is één van de populairste Scotch Single Malt Whisky ter wereld en wordt momenteel wereldwijd in zo'n 180 landen verkocht.Geen opmerkingen:

Een reactie posten