dinsdag 2 oktober 2012

Tullibardine Aged Oak


type whisky: Highland Single Malt, gerijpt in ex-bourbon vaten
percentage: 40%
kleur: licht stro, goud
geur: jong graan, lichte citrus, groene appels en vanille, marsepein en cacao
smaak: olieachtig met zachte tonen van amandelen, toffee, vanille en citroen
finish: een korte en droge, licht bittere en eikenhout-achtige finish met kruiden die langzaam naar voren komen

Mijn oordeel over deze whisky:
Dit is een gemakkelijke, zeer drinkbare whisky voor elke gelegenheid. Er wordt geen exacte leeftijd genoemd, maar dit is een mix van jongere en oudere vintage Tullibardine whisky's. De nadruk ligt daarbij wel op de jongere whisky, die voor de frisse en lichte smaak zorgt. De balans tussen het jonge graan, het citrus fruit en de vanille is perfect.
Ik vond het inderdaad een erg zachte, makkelijk drinkbare whisky. Deze whisky is zeer geschikt voor de beginnende whisky drinker en is vriendelijk voor de portemonnee.


Over de distilleerderij:
In de zuidelijke Highlands, aan de rand van Blackfort, tussen Perth en Sterling, ligt het plaatsje Perthshire alwaar de distilleerderij van Tullibardine zich bevind. De naam "Tullibardine" komt uit het Bretons Keltisch wat in het engels “Hill of the Cops” betekend, vertaald: “lage heuvel met het kleine bos”. Al in de 12e eeuw stond de plaats Blackfort bekend om zijn uitstekende water dat uit de Ochil Hills stroomt. De eerste commerciĆ«le bierbrouwerij van Schotland was hier gevestigd en gebruikte dit water voor het brouwen van bier. De gebouwen van de op die plaats gevestigde Tullibardine distilleerderij dateren uit 1949 en werden door architect William Delme Evans gebouwd, die ook de Jura en Glenalachie distilleerderijen had ontworpen. De distilleerderij werd in 2003 heropend.Geen opmerkingen:

Een reactie posten