donderdag 25 oktober 2012

Wemyss Single Cask Range - Serie 2


Dit wordt alweer mijn 4e blog over Wemyss, langzamerhand ben ik een grote fan geworden. Waarom? Heel simpel, Wemyss is onafhankelijk, gebruikt geen kleurstoffen, maakt geen gebruik van chill filtreren en natuurlijk de prachtige collectie whisky’s.
De collectie is het laatste jaar flink uitgebreid, ik ben nu al benieuwd wat het ze voor het jaar 2013 in petto hebben!

Blends, premium blends, single malts en single cask malts, ze hebben het allemaal. Wemyss gebruikt enkel de beste van de beste whiskyvaten, geselecteerd door een speciaal keurings-gezelschap met aan het hoofd niemand minder dan Charles Maclean.
Ze heeft ook een lange en kleurrijke geschiedenis, het kasteel Wemyss met bijbehorend landgoed is al eeuwen in bezit van de familie Wemyss. Niet geheel onbelangrijk is de prijsstelling van de whisky’s en die is zeker niet te duur, je krijgt echt waar voor je geld, een echte aanrader dus.


Wemyss timmert hard aan de weg en is bezig om wereldwijd bekendheid te krijgen.
Zo zijn ze momenteel bezig met een tour door Frankrijk, stonden ze onlangs op het WhiskyFest in San Francisco en een festival in Noorwegen. De eerste stappen op de Aziatische markt zijn inmiddels ook gezet door de introductie in Taiwan. Dat beloofd wat voor de toekomst! Wemyss is overigens ook aanwezig op het Whisky Live event in
Den Haag, van 16 t/m 18 november 2012.

Jenny Karlsson, de nieuwe regionale sales manager van Wemyss, studeerde “brewing and distilling” aan de Heriot Watt Universiteit en heeft voorheen carrière gemaakt bij Springbank. Hieronder zie je haar in het midden van de foto tijdens de introductie van Wemyss in Taiwan.


Een interessant artikel over haar en haar nieuwe job bij Wemyss vind je hier:
http://misswhisky.com/whisky-women/jenny-karlsson/

Maar nu terug naar de tweede Single Cask Range, deze is nog maar net gereleased en ik mocht alvast een voorproefje nemen, heel fijn!

De nieuwe serie bestaat uit:

Beach Bonfires, een 14 jaar oude Laphroaig
Lemon Smoke, een 16 jaar oude Caol Ila
Autumn Berries, een 26 jaar oude Blair Athol
White Chocolate Torte, een 24 jaar oude Tormore
Sugared Almonds, een 30 jaar oude Aultmore

De whisky’s die ik daarvan heb mogen nosten & tasten zijn de Lemon Smoke, de Autumn Berries en de Sugared Almonds. Stuk voor stuk zijn het juweeltjes, heerlijk om eens rustig van te genieten! De Autumn Berries smaakt naar appeltaart en de Sugared Almonds is echt een snoepje :-)


"Lemon Smoke"
type whisky: Caol Ila Single Cask, Islay Single Malt, 16 jaar oud, gerijpt in een hogshead
Oplage: 380 bottles
percentage: 46%
kleur: licht goud
geur: turfrook, citrus fruit, zwarte peper en vanille
smaak: zacht en creamy, mooie tonen van rook, perfect in balans met de zoete fruitsmaken met een korreltje zout
finish: een mooie aanhoudende afdronk, nootachtig, eikenhout, heerlijke rooktonen en wederom een tikkeltje zout



"Autumn Berries"
type whisky: Blair Athol Single Cask, Highland Single Malt, 26 jaar oud, gerijpt in een hogshead
Oplage: 268 bottles
percentage: 46%
kleur: stro goud
geur: appels en peren, vanille, licht vettig
smaak: stroop en appeltaart! met aardachtige tonen en licht kruidig
finish: een complexe en licht drogende afdronk, met aroma’s van noten en koffie



"Sugared Almonds"
type whisky: Aultmore Single Cask, Speyside Single Malt, 30 jaar oud, gerijpt in een hogshead
Oplage: 272 bottles
percentage: 46%
kleur: honing goud
geur: gesuikerde amandelen, witte chocolade en marshmallows
smaak: licht rokerige smaak met zoethout en geroosterde kastanjes, beetje vettig met een brandysmaak en licht peperig
finish: een erg lange, rijke en complexe afdronk van geroosterde noten, licht gekruid






Geen opmerkingen:

Een reactie posten