dinsdag 6 november 2012

GlenDronach Original 12 jaar


type whisky: 12 jaar oude Speyside, gerijpt in een combinatie van pedro ximinez en oloroso sherry vaten
percentage: 40%
kleur: licht amber
geur: een mooie volle geur van vanille en sherry, licht rokerig,
(doet me denken aan de Engelse sinaasappel marmelade)
smaak: een fijne zachte en ronde smaak, zoet met veel sherry, hazelnoot, eikenhout en een licht pepertje
finish: een midden lange, licht droge afdronk met sherry- en rooktonen, toffee en mout

Deze fijne single malt heeft 12 jaar gerijpt in een combinatie van de beste Spaanse Pedro Ximinez en Oloroso sherry vaten. Deze whisky is niet koud gefiltreerd en heeft een natuurlijke kleur. GlenDronach ligt ten oosten van het Speyside gebied en werd in 1995 gesloten, maar onlangs weer heropend. Vroeger gebruikte men alleen sherry vaten, tegenwoordig worden er ook bourbon vaten gebruikt. Deze GlenDronach 12-jarige Original is een zoete, romige dram en heeft een mooie balans.

Mijn ervaring:
Persoonlijk vond ik deze whisky erg lekker, de combinatie van de sherry met de lichte rooktonen en het kleine pepertje deed het voor mij. Een mooi voorbeeld van een klassieke sherry whisky, ééntje uit het boekje! Zeker een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde whiskydrinker. Reeds eerder had ik het genoegen kennis te mogen maken met de GlenDronach 18 jaar oude Allardice en de 21 jaar oude Parliament, stuk voor stuk ook hele mooie whisky’s. Ik ben blij dat GlenDronach een doorstart heeft gemaakt en niet voor eeuwig in de motteballen is verdwenen :-)


Over de distilleerderij:
De GlenDronach distilleerderij is gebouwd op de oever van de Dronach Burn in de vallei van Forque wat ligt tussen Aucharnie en Inverurie, rijdend van Aberdeen, oostelijk van het plaatsje Huntley, net even buiten de Speyside.
De naam GlenDronach betekent "vallei van de Dronach", daar de distilleerderij de naam heeft gekregen van het langsstromende riviertje de Dronach. De GlenDronach distilleerderij werd gebouwd in 1826 door James Allerdes, een zoon van een rijke grondbezitter aldaar. Door verwaarlozing en slecht beleid ging het snel bergafwaarts met de distilleerderij, die in 1837 zelfs totaal afbrandde.
Na herbouw van de distilleerderij door Walter Scot en na vele doorverkopen, werd het bedrijf in 1960 verkocht aan Teacher's en in 1976 aan Allied Breweries.
De distilleerderij werd in 1995 in de mottenballen gelegd en in 2008 weer heropend.
Deze GlenDronach 18 years old is de gloednieuwe versie van GlenDronach’s eigenaar, de Benriach Distillery, die onder de bezielende leiding van Billy Walker’s management de distilleerderij verbouwd en weer geopend heeft.


Bij de GlenDronach distilleerderij is er sinds de bouw niet zo erg veel veranderd.
De twee wash stills en de twee spirit stills werden tot aan de sluiting nog met kolen gestookt. Er staan negen van Oregon pine gemaakte washbacks. Het vuur om de mout te drogen wordt in de kiln gestookt van turf wat in de directe omgeving gestoken wordt.
Voor de rijping gebruikt men zowel nieuwe als gebruikte sherry-en bourbon vaten.
Voor de productie van de spirit en ook voor het inweken van de gerst bij de moutproductie betrekt men het water uit een waterbron: "The Source" genaamd.
Deze bron ligt zo'n 6,5 kilometer ten oosten van de distilleerderij.
Voor het koelen van de condensors pompt men water uit de Dronach Burn.
Het gebied rond de distilleerderij is een prachtig landschap, met bergen aan de horizon. Er staan in de omgeving de prachtigste huizen en kastelen van Schotland.
Bezoekers van GlenDronach worden beloond met een uitzicht, dat sinds de oprichting van de distilleerderij niet veranderd is: boerenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten