zaterdag 17 november 2012

Highland Park 1998 Vintage Edition


type whisky: Islands, Single Malt, gerijpt in first fill amerikaans eiken sherryvaten
percentage: 40%
kleur: helder goud
geur: zacht en zoet met honing, bloemen, gedroogd gras, gember, lichte rook
smaak: vanille en honing, zoete kaneelkruiden, heerlijke Orkney turf aroma’s
finish: een mediumlange afdronk, licht drogend, zoet en kruidig met lichte rook

Highland Park, alias “the Best Spirit in the World”, komt met een nieuwe lijn van Vintage Editions, bestaande uit 4 single malts, gedistilleerd in resp. 1998, 1994, 1990 en 1973. Deze serie is voorlopig alleen verkrijgbaar via Global Travel Retail.

Het startpunt voor de ontwikkeling van deze serie begon met het doorlichten van de voorraden, op zoek naar de best gerijpte sherry vaten. Deze moesten het toonbeeld vormen voor het klassieke Highland Park profiel van het honingzoete, gecombineerd met het aromatische turfkarakter. Hieruit zijn een aantal exceptioneel goede vintage jaartallen gekomen.

De 1998 en 1990 leggen de nadruk op het meer turfachtige karakter, terwijl de 1994 en 1973 het zoete karakter meer benadrukken.


In deze review beschrijf ik de 1998 vintage editie. Deze editie legt zoals gezegd de nadruk op het rokerige karakter van de aromatische turf die typisch is voor het eiland Orkney. Het flets gele etiket op de fles staat symbool voor de zonsondergang op Orkney, die nooit ondergaat tijdens de hoogzomer.

Ik vond het een heerlijke whisky die zijn verwachtingen zeker waar maakt, het is inderdaad een typische Highland Park met een mooi bloemachtig en turfachtig zoet karakter. Jammer alleen dat deze gebotteld is op 40%, een hoger alcohol percentage zou naar mijn mening deze whisky alleen maar goed doen en alle geuren en smaken verrijken. Desalniettemin is dit zeker een aanrader! Dus op naar de tax-free shops!!


Over de distilleerderij:
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park.
In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand.

Klik hier voor de officiƫle tasting notes van 1998 Vintage Edition door Gerry Tosh,
global marketing manager van Highland Park.Geen opmerkingen:

Een reactie posten