vrijdag 9 november 2012

Highland Park Leif Eriksson


type whisky: Islands, Single Malt, gerijpt in bourbon- en amerikaans eikenvaten
percentage: 40%
kleur: geelgoud
geur: kruidig en zoet, typische Highland Park bloemenboeket, vanille en eiken
smaak: vanille en citrusfruit, moutig, zoete popcorn, heide en een vleugje rook
finish: een middenlange afdronk met kruiden en nootmuskaat, een hint van koffie en een zacht vleugje rook

Deze Leif Eriksson whisky werd gereleased in maart 2011 als limited edition. Hij heeft gerijpt in exclusief bourbon- en amerikaans eikenhout, iets wat erg ongebruikelijk is voor Highland Park daar men normaal gesproken veel gebruik maakt van europees sherry eikenhout.

Persoonlijk vond ik deze whisky erg lekker en ondanks de afwijkende rijpingsmethode is dit toch een typische Highland Park. De zoete honing- en vanilletonen gecombineerd met de mout stijgen er dan ook bovenuit en zijn erg herkenbaar. Wat deze whisky ook zo herkenbaar maakt voor een typische Highland Park is het bloemenboeket in de neus en het lichte vleugje rook wat komt van de aromatische turf die op Orkney te vinden is. Er zijn tegenwoordig veel mensen die whisky's van Highland Park verzamelen als investering om in de toekomst ooit te verkopen. Dat is eigenlijk heel erg jammer want van deze whisky moet je gewoon lekker genieten. En dat is precies wat ik heb gedaan en blijf doen... Proost!

Highland Park is de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland, gelegen op het eiland Orkney. Orkney wordt geassocieerd met de Vikingen, de onverschrokken noorse ontdekkingsreizigers, die al sinds de 8e eeuw de kusten van Schotland verkenden en koloniseerden.


De heldhaftige Leif Eriksson werd op Ijsland geboren omstreeks het jaar 970. In het begin van de 11e eeuw begon hij aan zijn stoutmoedige reis per Drakkar om vanuit het eiland Orkney de gevaarlijke oversteek van de Noord-Atlantische Oceaan te maken. Zo zijn de nederzettingen in Labrador en Newfoundland ontstaan, deze prestatie leverde hem de bijnaam 'Leif de Gelukkige' op. Hij was de eerste Europeaan die voet zette op noord Amerikaanse grond, bijna 500 jaar eerder dan Christoffel Columbus. Hieronder zie je een standbeeld van hem in de stad Reykjavik, Ijsland.


Deze Leif Eriksson whisky van Highland Park is opgedragen aan de heldhaftigheid van de vroege ontdekkingsreizigers.

Over de distilleerderij:
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park.
In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand.

Klik hier voor de officiƫle tasting notes van Leif Eriksson door Gerry Tosh,
global marketing manager van Highland Park.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten