zaterdag 17 november 2012

Schotse dadelkoek met whisky en noten


Wat doe je als je teveel whisky hebt (kan dat eigenlijk??), of een whisky die al heel lang in de kast staat en eigenlijk niet zo lekker of maar heel gewoontjes is? Juist, lekker kokkerellen natuurlijk! Want met whisky maak je de lekkerste dingen! Ik vond een recept van schotse dadelkoek met noten in een oud bakboek die ik nog in de kast had staan. Dat leek me wel wat! Voor de whisky-nerds onder ons, ik heb daarvoor een Glen Grant whisky gebruikt. Een peated whisky kan trouwens ook heel erg lekker zijn lijkt me zo,
maar dat is voor een dat volgende keer...


Of het lekker was?? Yes!! het verdween als sneeuw voor de zon. Het beste eet je dit natuulijk bij een goed glas whisky :-)

Nieuwsgierig geworden? Hier is het recept:

Ingrediënten:
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 175 gr ontpitte dadels
- 100 ml whisky
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 100 gr grofgehakte walnoten
- 1 theelepel citroenrasp
- 250 gr suiker
- 250 gr boter
- snufje zout
- 5 eieren
- een bakvorm

Bereiding:
Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor op hete lucht 150 graden C, conventioneel op 160 graden C. Hak de dadels grof. Breng de whisky met de honing aan de kook en voeg de walnoten, dadels en citroenrasp toe. Breng deze massa opnieuw aan de kook en laat het mengsel daarna afkoelen.

Roer de boter zacht en voeg de suiker en een snufje zout toe. Klop de eieren er één voor één door. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en klop de massa luchtig. Spatel het dadel-notenmengsel gelijkmatig door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm op het rooster onder in de oven en bak de koek in 60-70 minuten bruin en gaar.

Succes en geniet ze!

Freek


5 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Ga het zeker proberen, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zocht op internet naar een dadelkoek recept en kwam bij jou recept terecht. Volgens mij ben jij wel een hele grote whisky liefhebber, maar om nu meteen 175 dl whisky in de koek te gooien lijkt me wel erg veel. Heb de foto van het kookboek ingezoemd en daar staat 1 dl. Ga het recept vanavond maken want het klinkt heerlijk. Lekkere Irish Coffee erbij, genieten maar weer!
  Groetjes Nel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Nel! Volgens mij heb ik een foutje gemaakt want het moet inderdaad 1 dl. zijn. Ik pas het meteen even aan :-) Ik ben benieuwd wat je ervan vind, eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, hij is helemaal goed gekeurd en zeker voor herhaling vatbaar. In de tijd dat hij in de oven stond heb ik rustig even je blogs bekeken. Hartstikke leuk! Vooral de Zweedse whisky trok de aandacht. We zijn n.l. zes weken terug naar Zweden geëmigreerd. Gaan zeker op zoek naar de Mackmyra. We hebben hiervoor in Friesland gewoond en missen tussen al jouw whiskysoorten nog het Frysk Hynder, een heerlijke Friese whisky, misschien een tip? Bedankt voor het recept.

   Groetjes van Jan en Nel.

   Verwijderen
  2. Fijn dat de dadelkoek zo goed bevallen is, we vonden hem hier thuis ook erg lekker. Frysk Hynder heb ik inderdaad nog niet mogen proeven maar staat wel op mijn lijstje. Het verhaal van Mackmyra is erg inspirerend, mooi om te zien dat een paar vrienden hun dromen hebben doen uitkomen. De whisky is ook erg goed trouwens, een bezoek aan Mackmyra zou ik zeker doen als ik jullie was! (mocht je ook nog foto's maken daar dan houd ik me aanbevolen :-)
   Ik hoop dat jullie dromen in Zweden ook uit mogen komen, veel succes daar!

   Skol,

   Freek

   Verwijderen