zaterdag 9 februari 2013

Bushmills Irish Honeytype whisky: Ierse whiskey, verrijkt met honing en natuurlijke smaken
percentage: 35%
kleur: goud
geur: in eerste instantie appels, peren en ontbijtgranen, daarna een heerlijk honing aroma
smaak: heerlijk zacht met aroma's van honing, fruit en marshmallows
finish: een korte maar aangenaam zachte afdronk

Deze Bushmills Irish Honey is de nieuwste telg die onlangs aan de Bushmills familie is toegevoegd. Dit is een drie keer gedistilleerde blend, verrijkt met echte ierse honing en andere natuurlijke smaken. Officieel mag dit geen whiskey genoemd worden, vanwege deze toevoegingen, maar dat mag de pret zeker niet drukken! Door het wat lagere alcoholpercentage (35%) en de zachtheid van de honing is dit een heerlijk toegankelijk drankje. Lekker voor ieder moment en iedereen. Persoonlijk vond ik het helemaal geen verkeerd drankje, erg lekker zelfs. Zeker het proberen waard, ook voor de single malt die-hards is het een verassende afwisseling.

Het is niet geheel ongebruikelijk dat de Ieren hun whiskey mengen met honing. Het verhaal gaat dat de Ieren gedurende de koude wintermaanden vaak hun whiskey aanlengen met honing, citroen, kruidnagel en heet water. Dit wordt gedronken om de weerstand te verhogen... ik vind het een mooi excuus voor een heerlijk drankje :-)
Je moet er wat voor over hebben om een goede weerstand op te bouwen!Over Bushmills:
In het Noord-Ierse graafschap County Antrim, iets buiten de plaats Bushmills, ligt de distilleerderij Old Bushmills. De stokerijgebouwen zijn aan de oostkant van een lage heuvel gebouwd en doen eerder denken aan een klein gehucht dan aan een distilleerderij. Old Bushmills ligt 3 kilometer van de kust en van daar naar Schotland is het nog 40 kilometer. Bij helder weer reikt het uitzicht tot aan het Schotse eiland Islay en het schiereiland Kintyre.

Old Bushmills kreeg haar vergunning in 1608 en is daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld. De distilleerderij is waarschijnlijk nog veel ouder. De eerste vermelding van het Aqua Vitae, het levenswater, dateert van 1276, toen de plaatselijk landeigenaar zijn troepen moed in liet drinken voor een veldslag.
Er worden zowel single malt als blended whiskeys gemaakt onder de merknaam Bushmills. Als één van de weinige mag deze whiskey een 'oer-whiskey' genoemd worden. De Bushmills whiskey vormt namelijk de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook voedingswaren en andere gebruiksartikelen. De stokerij is een toeristenattractie met ongeveer 110.000 bezoekers per jaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten