maandag 4 februari 2013

Whisky streken van Schotland


Schotland is in te delen in een aantal whisky streken, alle whisky's uit één bepaalde streek hebben gemeenschappelijke kenmerken. De verschillende streken zijn:
de Lowlands, Highlands, Speyside, Campbeltown, Islay en de Islands.
De Highlands en de Speyside worden vaak onder dezelfde noemer genoemd omdat ze dezelfde kenmerken hebben.


Highlands/Speyside:


Als de Schotten over de Highlands spreken, bedoelen ze het bovenste tweederde deel van Schotland. Alles dat wordt geassocieerd met Schotland op het gebied van douane, taal en zelfs de Schotse ruit, komt hier vandaan. Langs de rivier de Spey, die door de Highlands stroomt, staan heel veel distilleerderijen, vandaar dat Speyside een aparte regio is geworden. De whisky's uit deze streek zijn vaak zoet, helder, vrij subtiel en gelaagd met uitgesproken tonen van fruit en honing. Het woeste landschap en strenge klimaat van het noordelijke deel van de Highlands is één van de redenen waarom dit gebied dunbevolkt is. De whisky's hier zijn vaak minder zoet, sterker en voller dan de Speyside whisky's.


CampbeltownIn deze streek waren vroeger de meeste stokers gevestigd, maar vanwege overproductie en onfrisse praktijken (illegaal stoken) ontstond een negatief beeld.
Campbeltown whisky's staan bekend om hun rijke smaken, stevige bodies en hun typische zachte zilte smaak, afkomstig van de zeelucht.


Islay


Islay (spreek uit "Ailaah") ligt aan de zuidkust van Schotland en kijkt uit op Noord-Ierland. Hier komen whisky's vandaan die direct te herkennen zijn aan hun intensiteit en opvallende smaakprofiel. Ze worden meestal omschreven als ziltig, turfachtig, zeewierachtig en medicinaal. Voor sommigen is de intensiteit iets te groot, maar een beetje liefhebber heeft minstens één favoriet uit deze streek.


Islands
We hebben het hier over de Schotse eilanden Skye, Mull, Orkney en Jura.
Hoewel de whisky's qua karakter uiteenlopen van de sterk turfachtige, zilte Islay-stijl tot de krachtiger, vollere Northern Highlands-stijl, hebben ze allemaal een rookaroma en rooksmaak en voelen ze olieachtig aan in de mond.


Lowlands
Dit is de meest geïndustraliseerde en dichtst bevolkte streek van Schotland. De meeste whisky's worden gebruikt voor blends, hoewel er de laatste jaren meer individuele bottelingen te krijgen zijn. De whisky's zijn in het algemeen droog met een nogal vluchtig, alcoholachtig karakter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten