zondag 17 februari 2013

Macallan 10 jaar Sherry Oak


type whisky: 10 jaar oude Speyside, gerijpt in Oloroso sherryvaten
percentage: 40%
kleur: amber
geur: heerlijke sherrytonen met honing, hout en gedroogd fruit
smaak: erg zacht, toffee en gedroogd fruit met een vleugje rook
finish: een heerlijk kruidige afdronk met een beetje vanille

Het vlaggeschip van Macallan is deze 10 jaar oude, in Oloroso sherryvaten gerijpte whisky. Het is een buitengewoon vol en complexe whisky en ze heeft een mooi afgerond aroma. Deze Speysider wordt vaak één van de beste single malts ter wereld genoemd en is al vaak in de prijzen gevallen. Helaas wordt deze whisky binnenkort uit productie genomen, daarvoor in de plaats komt de nieuwe "Fine Oak" serie.

Gelukkig mocht ik voordat deze helemaal uit de handel is nog even proeven van dit pareltje. Het is inderdaad een heel bijzondere whisky met een volle lange smaak. De sherry komt daarbij heel mooi naar voren en zorgt voor een zachte smaak. Het is een genot om hierbij een stukje pure chocolade te eten! Ik ga nog snel even een fles kopen voordat ze niet meer te koop is!

Sherry:
De sherry onderscheidt the Macallan van andere distilleerderijen, die vaak vaten van bourbon, port of madeira gebruiken. Vroeger waren sherryvaten heel gewoon, omdat de sherry die vanuit Spanje naar Engeland werd vervoerd, in vaten aankwam en het te duur was om die vaten weer leeg terug te sturen. Whiskyproducenten kochten ze voor een habbekrats en gebruikten ze voor het rijpen van de whisky. Eikenhouten vaten waar sherry in heeft gezeten, met name droge oloroso, verlenen rijpende whisky de heerlijkste aroma's en smaken. Omdat sherry sinds een aantal jaren in roestvrijstalen containers wordt verscheept, moet the Macallan nu speciaal sherryvaten bestellen.Over de distileerderij:
The Macallan kreeg in 1824 een officiële vergunning om whisky's te produceren en belasting te betalen. Op dezelfde plek werd vroeger illegaal gestookt, een prachtige beschutte plek met overvloedige voorraden turf, gerst en water. De distilleerderij werd overgenomen door Roderick Kemp. Zijn nakomelingen zijn nog steeds betrokken bij the Macallan. Opmerkelijke eigenschappen van deze distilleerderij zijn onder andere het gebruik van kleine, hoekige, koperen pot stills en het gebruik van eikenhouten sherryvaten.

In het voorjaar van 1997 werd in een gezonken schip een fles Macallan uit 1874 ontdekt en op een veiling verkocht aan de distilleerderij zelf. Een replica van die 1874 werd in de handel gebracht. In 1997 ging 25% van de aandelen naar het japanse Suntory en 1% naar Rémy. Deze 26% werd vervolgens overgenomen door Highland Distillers en is nu in handen van The Edrington Group.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten