zondag 31 maart 2013

Arran Machrie Moor


type whisky: single malt batch 3, gerijpt in bourbon vaten
percentage: 46%
kleur: goud
geur: subtiele neus met toffee en lichte turf, kruiden, kokos en vanille
smaak: aanvankelijk fruit en vooral citrus, daarna komt de rook en turf goed naar voren
finish: een lange en warme afdronk waarin de turf krachtig overeind blijft staan

"Arran Machrie Moor, the peated Arran", de derde gelimiteerde release van peated Arran whisky. Het turfgehalte van Machrie Moor is 14 PPM en staat hiermee symbool voor het ruige en ongerepte landschap van het eiland Arran. Er zijn 12.000 flessen gebotteld, ze zijn niet gefilterd en niet gekleurd en dat is goed!

Eerder al heb ik mogen proeven van de 14 jaar oude Arran en deze Machrie Moor heeft hetzelfde eilandkarakter van het ziltige met de licht aromatische turf. Persoonlijk vond ik deze whisky lekker maar miste eigenlijk een beetje de balans. Het begint namelijk met subtiele fruit en citrustonen gecombineerd met lichte turf en eindigt in krachtige en sterke turf. Desalniettemin is dit zeker geen verkeerde whisky en het proberen meer dan waard! Vooral de neus is erg lekker.

Machrie Moor Stone Circles:
De Machrie Moor Stone Circles, gelegen vijf kilometer ten noorden van Blackwaterfoot aan de westzijde van het Schotse eiland Arran, zijn een zestal steencirkels uit de vroege bronstijd. Machrie Moor was in het neolithicum en de bronstijd het meest vruchtbare deel van Arran en trok daardoor mensen aan. Er zijn tig resten van hutten, graven en staande stenen gevonden. De meest duidelijke zijn zes steencirkels uit de vroege bronstijd. In de late bronstijd vond er een klimaatverandering plaats waardoor Machrie Moor in het turfmoeras veranderde. Daarnaast leidden verkeerde landbouwmethoden tot uitputting van de grond.

Fingal's Cauldron Seat:
Één van deze cirkels wordt ook wel "Fingal’s Cauldron Seat" genoemd. Hierin staat een steen met een uitgehouwen gat. De legende verteld het verhaal van een reusachtige krijger genaamd Fingal die om deze steen zijn favoriete hond Bran aanlijnde. De hond Bran is op het etiket te zien. De Arran Distillery vergelijkt zijn nieuwe whisky met Fingal, ruig en robuust, net als de inwoners van het glooiende Schotse landschap.


De whisky's van Arran:
De allereerste lancering was een 3 jaar oude whisky in 1999, gevolgd door de klassieke Arran 10 in 2006. De 10 en 14 jaar oude whisky zijn momenteel de standaard bottelingen. Daarnaast worden er geregeld Limited Editions en Single Casks uitgebracht, maar ook de blend Lochranza en whisky onder de naam Robert Burns.
De 18-jarige Arran staat voor 2014 op de planning. En dan zijn er nog de gelimiteerde "Icons of Arran", 4 schitterende whisky's met de kenmerken van het eiland Arran, the Westie, the Rowan Tree, Machrie Moor en the Eagle. De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 750.000 liter (2011).

De whisky's van Arran hebben een eigen karakter, ze zijn misschien niet zo zwaar als je van een eiland whisky zou verwachten. Één ding is duidelijk, de Isle of Arran distilleerderij begint langzaam maar zeker zijn plek te veroveren in de whiskywereld!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten