vrijdag 8 maart 2013

Bladnoch, Spirit of the Lowlands


Bladnoch because Lowlanders do it best!
Een mooie en waarheidsgetrouwe uitspraak, Bladnoch heeft een rijke lange geschiedenis en is de meest zuidelijk gelegen distilleerderij van Schotland. Ze produceert prachtige Lowland whisky's. Bladnoch was zo vriendelijk om mij deze mooie set samples toe te sturen. Ik was bijzonder verrast en natuurlijk heel blij hiermee! Om eerlijk te zijn heb ik een zwak voor de wat kleinere en onafhankelijke distilleerderijen. De grote jongens maken ook hele goede whisky's maar de ambachtelijke en op kleinere schaal werkende distilleerderijen spreken mij gewoon meer aan. Dat geldt hier helemaal voor Bladnoch. (It's just an opninion...)

Het valt mij op dat er de laatste tijd veel geblogd en gesproken wordt over de zwaardere Islay whisky's en over kostbare, zeldzame en oude whisky's. Hoog tijd dus om eens een paar echte Lowlanders aan de tand te voelen en te nosen & tasten.

Op de foto, van links naar rechts:
- Bladnoch 10 jaar, 55%
- Bladnoch 11 jaar sherry matured lightly peated, 55%
- Bladnoch 20 jaar, 46%
- Bladnoch Distillers Choice , 46%

Een mooie line-up en een mooie manier om kennis te maken met de diversiteit van Bladnoch. Ik ben er eens rustig voor gaan zitten en heb ze één voor één eens uitgebreid geproefd.

Bladnoch 10 jaar, 55%
Strogele kleur, gebotteld op 55%, niet chill filtered en niet gekleurd. In de neus vanille, eiken en sherry. Mooie smaakaroma's van chocolade, sherry en butterscotch met een gemiddelde licht drogende finish.

Bladnoch 11 jaar sherry matured lightly peated, 55%
Amber kleurig, gebotteld op 55%, gerijpt in een first-fill sherry hogshead. Een fruitig en frisse neus met hazelnoot en appel en een vleugje rook. Een heel fraai smaakpalet van lichte turf en cigaar- en tabaktonen, verder hazelnoot, cacao en Oloroso sherry. Een zoete en kruidige finish, een hele mooie whisky!!

Bladnoch 20 jaar, 46%
Strogele kleur, gebotteld op 46%. Frisse citrus in de neus met ontbijtgraan. Een boterachtig smaakpalet met vanille, gember en caramel. Verder bloemige tonen, mooi! Een lange complexe afdronk,hmmm!

Bladnoch Distillers Choice , 46%
Strogele kleur, geen lijftijd vermeldt. In de neus fruit en vanille. Een frisse fruitige smaak met citrus als hoofdtoon. Een lekkere lange afdronk met vanille.

Over Bladnoch:
Bladnoch werd opgericht in 1817 als een farmhouse distillery. Tot 1938 bleef het bedrijf in handen van de oprichters McCleeland. Daarna wisselde het meerdere malen van eigenaar, tot het in 1993 door de toenmalige eigenaar United Distillers (UD) werd stilgelegd. In 1995 reisde de huidige eigenaar Raymond Armstrong door Schotland, op zoek naar een vakantieverblijf. Hij kocht het bedrijf met de grond en bij nader inzien besloot hij (gelukkig) om de distilleerderij weer in werking te stellen.


Lowland whisky's in het algemeen:
Ten opzichte van de andere Schotse whisky streken zijn de whisky's uit de Lowlands het meest ondergewaardeerd. Iets wat zonde en onterecht is want ze hebben juist zoveel te bieden. Lowland malt whisky's worden getypeerd als aperitief whisky's die makkelijk en plezierig te drinken zijn en vaak eetlust opwekkend werken. Kenmerkend is het licht droge karakter en de florale geuren. Vele Lowland distilleerderijen werden in de 70-er jaren van de vorige eeuw gesloten omdat er een overschot aan whisky was en de omzetten stagneerden.


Bladnoch... Spirit of the Lowlands!
Deze uitspraak staat als een huis, ik heb hier verder niets aan toe te voegen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten