dinsdag 19 maart 2013

Highland Park Loki - Playing with the gods...type whisky: single malt, 15 jaar
percentage: 48,7%
kleur: amber
geur: bittere sinaasappel, citrus, gember, met wat water ontstaat een lichte rookgeur
smaak: aanvankelijk rokerig, daarna drop, kruiden en appels, citrusfruit en chocolade
finish: een lange aanhoudende afdronk met rookhout, vanille en kruidnagel

De goden waren mij weer eens goed gezind want Highland Park stuurde mij als één van de eersten een "wee-sample" van Loki! De officiële release datum is op 18 maart 2013.

Loki is de 2e whisky die uitkomt in de Valhalla serie en behoort daarmee ook tot de
"whisky of the gods", evenals zijn voorganger Thor. (een hemelse whisky met mooie aardse tonen, klik hier voor Thor's review...) Net als Thor wordt Loki gepresenteerd in een houten frame waarvan de contouren doen denken aan een traditioneel Vikingschip.

Daryl Haldane, 'Global Brand Advocate' van Highland Park over Loki:
"Loki is totaal anders en niet te vergelijken met welke whisky van Highland Park ook,
hij zal de liefhebber betoveren en fascineren met zijn complexiteit en zijn streken.
De verassing van Loki zit hem in de rokerige dynamiek. Ervaren whiskydrinkers die Loki al hebben geproefd, beschrijven hem als "raadselachtig" en "duidelijk opnieuw een godendrank".


All is not as it seems:
Het klinkt alsof we hier te maken gaan krijgen met een gevaarlijke whisky, die wellicht niet helemaal is wat het lijkt. Onverschrokken en stoutmoedig als ik ben is het mij wel toevertrouwd om opnieuw met de goden in contact te komen en het gevecht met Loki aan te gaan, haha! Goden dienen met respect behandeld te worden dus ik zal deze whisky eens rustig de tijd geven om zichzelf te openbaren in mijn glas.

Mijn ervaring:
Na het inschenken stijgen de heerlijkste geuren op, deze whisky heeft echt een fantastische neus! Maar liggen hier nu de streken van Loki op de loer en word ik hier misleid? Toen ik voor het eerst had geproefd wist ik het, ik ben inderdaad misleid!
De smaak wordt namelijk direct aangevallen door intense rook, anders dan de neus je zou doen vermoeden. Deze rook verdwijnt snel op de achtergrond als er drop en kruidige appels voorbij komen. De citrussmaak blijft constant aanwezig. Verder proef ik pure chocolade en de rokerige tonen zijn mooi op de achtergrond aanwezig. Het geheel is heel mooi in balans. De afdronk is lang en constant met zachte vanille, kruidnagel en de smaak van hickoryhout (rookhout).

Ik ben wederom met de goden in contact geweest en deze whisky is met recht een godendrank!


Over de god Loki:
Loki is de god van het vuur in de Noordse mythologie. Hij was een onruststoker die vaak van gedaante veranderde. Hij werd steeds boosaardiger en ten slotte sloten de goden hem op in een grot, met een giftige slang boven zijn hoofd. Hier zou hij blijven tot Ragnarok, het einde van de wereld.

Het ongeluksgetal 13 is afgeleid van een sage rondom Loki waarin hij als 13e,
niet uitgenodigde gast op een feest verschijnt en vervolgens de wereld in rouw dompelt. Loki wordt ook wel de god van de misleiding genoemd.

Highland Park laat nog meer goden vrij... in 2014 wordt Freya vrijgelaten en in 2015 Odin. Ik kijk er nu al naar uit, let's play with the gods :-)

Kijk op www.whiskyofthegods.com voor meer informatie over de Valhalla Collection
van Highland Park!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten